Primarul din Năvodari rămâne în arest, după ce instanța i-a respins recursul

Data publicării:
nicolae 20matei 20primar 20navodari 205475839 20mediafax 20foto 20liviu 20adascalitei-34980

Doi dintre cei trei judecători au decis că Nicolae Matei trebuie judecat în continuare în stare de arest, cel de-ai treilea magistrat având o opinie separată, în sensul cercetării edilului în stare de libertate.

„În opinie majoritară, respinge recursul declarat de inculpatul Matei Nicolae. Definitivă. Cu opinia separată a doamnei judecător Cârstoiu Veronica, în sensul admiterii recursului”, se arată în minuta CAB, citată de Mediafax.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, primarul rămânând 29 de zile în arest preventiv.

Tribunalul Bucureşti a decis, în seara de 15 noiembrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului din Năvodari, Nicolae Matei, în dosarul în care este acuzat de dare de mită.

Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicolae Matei.

Decizia a fost contestată de primarul din Năvodari la un complet de trei judecători ai Curţi de Apel Bucureşti.

Care a fost proba-cheie din dosar

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe primarul din Năvodari că, în perioada iunie-octombrie 2012, i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în acestea, considerând că sunt „abuzive, nejustificate şi motivate politic”.

Nicolae Matei i-ar fi promis ofiţerului de poliţie o recompensă, „materializată prin acordarea, în data de 25 octombrie 2012, a două loturi de teren situate în Năvodari”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

„Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, prin simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de aceşti intermediari. Conform contractelor, preţul acestor terenuri este de 59.000 de lei”, a precizat DNA.

Avocatul lui Nicolae Matei, Petre Buneci, a declarat că toate acuzaţiile sunt probate prin nişte interceptări şi „câteva post-it-uri” care nu au mare relevanţă în dosar.

Proba-cheie în dosarul primarului din Năvodari, arestat pentru corupţie, este un bileţel. Edilul i-ar fi scris unui poliţist că îi ofera un teren, dacă il scapa de un dosar penal. I-a cerut si să distrugă scrisoarea după ce o citește. În loc de asta, agentul l-a denunţat procurorilor anticorupţie.

Cine este Nicolae Matei

Nicolae Matei este membru PSD şi primar al oraşului Năvodari din 2008. Pe site-ul primăruiei, edilul-șef din Năvodari și-a și comentat CV-ul, astfel că în acest document el își menționează și „slăbiciunile”: „Sunt o fire romantică și cred că acest lucru poate fi considerat o slăbiciune, dar de cele mai multe ori îl transform într-un atu”, se arată în documentul postat.

Presa locală a relatat că în ultimi patru ani primarul Nicolae Matei, asociat în SC Dormarbib Grup, ar fi fost implicat în mai multe tranzacţii imobiliare şi licitaţii „cu dedicaţie”.

Potrivit presei, câştigarea dreptului de proprietate asupra Taberei de copii de la Năvodari a fost una dintre cele mai profitabile afaceri realizată de primarul Nicolae Matei. Astfel, la iniţiativa acestuia 60 de hectare de teren, sute de cabane, spaţii de cazare, administrative şi comerciale, anexe, amfiteatrul şi cantine au intrat, în 28 iulie 2011, în patrimoniul SC Tabăra Năvodari SA.

Acţionarii acestei societăţi sunt SC Dormarbib Group SRL, cu 60% din acţiuni şi Consiliul Local Năvodari, cu 40% din acţiuni.

Potrivit hotărârii Consiliului Local nr. 152 din iulie 2011, Primaria Năvodari a venit cu aportul în natură, 60 de hectare teren, iar firma lui Gurgu Isidor, cumnatul primarului Matei, s-a obligat ca în decurs de un an să contribuie la această asociere cu aportul de capital prin care să acopere echivalentul celor 60 de procente, aproximativ nouă milioane de lei, arată Mediafax.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri