Sari la conținut

Primul român racolat de ISIS rămâne în arest

Ionuț Cătălin Bălan, bărbatul de 39 de ani din Argeș acuzat de propagandă teroristă în favoarea DAESH și intenția de a organiza un atentat la o bază militară din România, rămâne în arest preventiv, a decis astăzi Înalta Curte de Casație și Justiție.

Instanța supremă i-a respins lui Ionuț Cătălin Bălan o contestație și a menținut decizia Curții de Apel Pitești din 24 iulie, prin care a fost prelungit cu 30 de zile arestul preventiv, relatează Agerpres.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, folosind numele „Ibrahim”, a folosit pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH (Organizația teroristă Stat Islamic, sau ISIS), precum și înregistrări cu atacuri ale acesteia și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte precum cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Anchetatorii spun că el avea legături cu membrii unei mișcări salafiste și pro-jihadiste din Franța, pe care îi numea „frații din Toulouse”, pentru care ar fi încercat să culeagă informații despre bazele militare din România unde sunt dislocate forțe ale armatei americane.

În primăvara anului 2015, Ionuț Cătălin Bălan s-a deplasat în zona aeroportului Mihail Kogălniceanu și a bazei militare americane, observând cu atenție căile și punctele de acces în cele două obiective. Bărbatul susținea că la baza americană de la Mihail Kogălniceanu va fi „un iad pe pământ”.

Pe de altă parte, în documentele procurorilor apare înregistrarea unei convorbiri, în care Ionuț Cătălin Bălan relata faptul că se îmbrăca „precum musulmanii” și mergea în metrou, în Franța, unde striga cu voce tare „Allah Akbar!”, stârnind panică printre călători.

Conform SRI, bărbatul a intrat în atenția Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și online, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea.

El și-a exprimat în repetate rânduri intenția și a încercat să convingă și alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH, mai spun procurorii.