Primul termen în dosarul „Limuzina”. Gabriel Oprea pledează nevinovat

Data actualizării: Data publicării:
160920_ICCJ_OPREA_002_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

La instanța supremă s-a judecat marți dosarul Limuzina, aflat la primul termen. Fostul ministru de interne Gabriel Oprea este acuzat, alături de fosta conducere a DIPI, de abuz în serviciu.

160920_ICCJ_OPREA_002_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare: Judecătorii au stabilit ca următorul termen în dosarul lui Gabriel Oprea să fie în 25 aprilie, iar până atunci să fie trimise la dosar răspunsuri la adresele ce vor fi transmise Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ministerului Finanţelor şi Ministerul Afacerilor Interne.

Instanţa supremă vrea să ştie cine este proprietarul autoturismului de lux achiziţionat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi folosit de Gabriel Oprea când era ministrul Afacerilor Interne, unde se află maşina în prezent şi dacă MAI a început demersurile pentru recuperarea sumelor cheltuite ilegal din fondurile operative ale DIPI, relatează News.ro.

Fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae nu s-a prezentat la primul termen al procesului, deşi a fost citat la trei adrese. El a solicitat amânarea pe motiv că doreşte să-şi angajeze un alt avocat.

În acest context, preşedintele completului de judecată, Ştefan Pistol, a ridicat mai multe probleme.

Judecătorul a cerut procurorului să precizeze în scris poziţia DNA cu referire la infractiunea de abuz în serviciu în ceea ce priveşte inculpaţii şi a dispus transmiterea unei adrese către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) în care să se solicite „conformarea la dispoziţia legală referitoare la conţinutul şi forma cererii de constituire ca parte civilă”.

În acelaşi timp, magistratul a arătat că este necesar ca Ministerul Afacerilor Interne să precizeze unde se află autoturismul Audi A8 achiziţionat de DIPI din fonduri operative şi folosit de Gabriel Oprea când era ministru de Interne, în proprietatea cui se află maşina şi cine o utilizează în prezent. 

Judecătorul a mai decis să fie cerute de la MAI informaţii despre o eventuală procedură internă de recuperare a sumelor despre care se face referire în dosar. În cazul în care această procedură internă nu a fost începută, instanţa doreşte să ştie motivele pentru care s-a luat această decizie. 

Avocatul lui Gabriel Oprea a arătat că la dosar este un volum de înscrisuri clasificate pe care nu le-au văzut nici el şi nici clientul său.

„El nu-şi mai aminteşte exact ce rezoluţie a pus pe anumite documente. Nu cunoaştem întregul dosar. Am solicitat în scris permiterea accesului la actele clasificate. Este o problemă esenţială pentru noi”, a spus avocatului lui Oprea.

În acest context, judecătorul a arătat că aşteaptă o decizie a Curţii Constituţionale, care a fost sesizată pe acest aspect. „Am aprecia dacă un consilier al DIPI se va prezenţa la fiecare termen al procesului”, a completat judecătorul.


Gabriel Oprea le-a spus jurnaliştilor, atunci când a ajuns la ICCJ, că va pleda nevinovat în faţa instanţei.

Potrivit procurorilor DNA, din banii destinaţi luptei anticorupţie, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă a cumpărat un autoturism de peste 400.000 de lei care a fost folosit exclusiv de Gabriel Oprea.

Tot din această sumă au mai fost cumpărate mobilă pentru biroul său ministerial și o cabină de duș cu hidromasaj.

Fostul ministru a fost trimis în judecată de procurorii DNA în acest caz în luna mai 2016.

În dosar au mai fost deferiți justiției: Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, și Marian-Dănuț Iacob, comisar șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, în formă continuată.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative”, susțin procurorii.

DNA precizează că, în perioada 21 august — octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție Gabriel Oprea.

De asemenea, în perioada 2014 — 2015, același inculpat, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume — de peste 238.000 lei, alocată pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri