Prioritatea lui Victor Ciorbea: cere sediu nou pentru Avocatul Poporului

Data publicării:
Victor Ciorbea PNTCD -Mediafax Foto-Bogdan Stamatin

Victor Ponta, foto: Mediafax

"O problemă stringentă, rămasă nerezolvată, a cărei soluționare consider că este absolut necesară în anul 2015, se referă la atribuirea unui sediu pentru instituția Avocatul Poporului. Aceasta deoarece actualul sediu este insuficient și impropriu desfășurării activității de către personalul existent. Urgența soluționării acestei cerințe este cu atât mai mare în condițiile înființării noului domeniu privind prevenirea torturii", a declarat Victor Ciorbea, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului transmis Agerpres.

În altă ordine de idei, el a semnalat că în mandatul lui nu a făcut decât să continue o practică deja existentă, aceea de a nu implica Avocatul Poporului în controlul de constituționalitate a legilor sau ordonanțelor de urgență ale Guvernului, care au un pronunțat caracter politic sau electoral.

Ciorbea a menționat că și în 2014 instituția Avocatul Poporului și-a îndeplinit rolul de apărător al drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raport cu autoritățile publice și a desfășurat, în acest scop, o activitate susținută.

Potrivit acestuia, crearea domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție a constituit un demers extrem de important în procesul de îmbunătățire a activității AP ca apărător al drepturilor omului, însă nu cel din urmă și nu cel mai greu pas.

Urgența demarării activității de prevenire a torturii în locurile de detenție a impus, pe parcursul lunilor ce au urmat, o serie de măsuri pregătitoare, menite să asigure constituirea și funcționarea viitoarelor structuri. În consecință au fost realizate numeroase întâlniri cu colegiile de specialiști (medici, psihologi, asistenți sociali, sociologi etc.) și cu organizațiile neguvernamentale, în vederea selectării colaboratorilor externi ai instituției, care împreună cu reprezentanții instituției Avocatul Poporului vor pune în practică noile atribuții conferite prin lege instituției, între care efectuarea de vizite anunțate sau inopinate în locurile de detenție, într-o structură tripartită: Reprezentanți ai Avocatului Poporului — specialiști — reprezentanți ai ONG-urilor”, a declarat Victor Ciorbea.

El a afirmat că activitatea instituției AP a continuat în ritm susținut și în 2014, inclusiv în cadrul celor patru domenii de specialitate deja existente, precum și prin activitatea colectivului de contencios constituțional și recurs în interesul legii.

Astfel, a fost intensificat contactul direct cu cetățenii, prin rezolvarea nemijlocită a petițiilor depuse de cetățeni, creșterea numărului de anchete efectuate și a rolului audiențelor, inclusiv a celor acordate de Avocatul Poporului și adjuncții acestuia”, a mai declarat Ciorbea, conform sursei citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri