Problemele cu care se confruntă DNA în ultimii doi ani. Capacitatea de interceptare a scăzut cu 90%

Data actualizării: Data publicării:
DNA LOGO AGERPRES
Foto: Agerpres

DNA s-a confruntat cu numeroase probleme în ultimii doi ani, susţin cei care au candidat la funcţia de procuror-şef al instituţiei. Aceştia au enumerat desele schimbări legislative, scandalurile mediatice, diminuarea activităţii de supraveghere a suspecţilor şi chiar abuzurile unor procurori. Conform ministrului justiţiei, toţi cei 4 candidaţi au fost respinşi pentru că nu au prezentat, în programele de management, problemele DNA.

Procurorul Florentina Mirică scrie, în proiectul de management, că una dintre cele mai grave probleme, care influenţează de doi ani activitatea DNA, este scăderea cu 90 la sută a capacității de interceptare. Procurorii nu mai pot lucra cu SRI decât în cazuri de siguranţă naţională, iar Poliţia Română este depăşită de numărul de solicitări, scrie Mirică.

„În ceea ce priveşte activităţile de supraveghere operativă (filaj), DNA nu a mai desfăşurat astfel de activităţi, deşi a obţinut mandate în acest sens, întrucât nu a avut logistica necesară punerii în aplicare. Prin urmare, activităţile de înregistrare ambientală în teren, fotografiere de la distanţă (...) au rămas fără suport logistic.”

sursa: proiect de management

Însă DNA are de suferit şi de pe urma unor probleme interne, crede procurorul Marius Iacob.

„Existenţa unor cazuri de aplicare a legii în activitatea de urmărire penală fără obiectivitate şi echilibru şi apariţia unor cazuri punctuale de încălcări ale deontologiei profesionale, cu efecte asupra prejudicierii imaginii instituţiei şi a lucrătorilor ei.”

sursa: proiect de management

Perspectiva intrării în vigoare a noilor legi ale justiţiei va duce la pierderi de personal - numirea în DNA se va face în baza unei proceduri mai complicate, iar pensionarea se va face mai uşor. Ştirile false, campaniile media negative şi modificările legislative sunt alte ameninţări identificate de adjunctul DNA.

Ministrul Justiţiei nu a fost însă convins că procurorii au identificat adevăratele probleme ale Direcţiei. Aşa că a respins toate candidaturile şi a declanşat o nouă procedură.

„Să-şi facă program managerial din care să rezulte starea actuală a DNA-ului, din care să rezulte măsurile de îmbunătăţire a activităţii, şi un grafic privind realizarea măsurilor de îmbunătăţire a activităţii”, spune Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Noua procedură de selecţie se va încheia pe 6 septembrie, când ministrul Justiţiei va anunţa pe cine propune pentru conducerea DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri