Procesele lunii august. Nume „grele” se prezintă în fața instanței

Data publicării:
dosare justitie

Luni începe unul din cele mai cunoscute procese. Ar putea fi ultimul termen. Pe 4 august, Dan Voiculescu ajunge în instanţă. A fost condamnat de tribunal la cinci ani închisoare, iar acum aşteaptă o soluţie de la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul ICA. 

Omul de afaceri este acuzat că a prejudiciat statul cu 60 de milioane de euro după ce a cumpărat Institutul de Cercetări Alimentare, cu tot cu terenul aferent, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. Procurorii spun că fostul senator ar fi spălat bani şi l-au trimis în judecată în 2008 alături de alte 13 persoane. Prima instanţă, Tribunalul l-a condamnat pe politician. Acum, Curtea de Apel se apropie de o decizie finală. 

Marți, 5 august, judecătoarea Veronica Cârstoiu are termen în dosarul „mită la judecător”. Ea este acuzată că a luat mită şi a fost complice la trafic de influenţă pentru soluţii favorabile în mai multe dosare. Procurorii anticorupţie susţin că magistratul ar fi primit aproximativ un milion de euro. 

La 11 august, alte două magistrate acuzate de corupţie merg în sala de judecată. Din boxa acuzaţilor se vor apăra în dosarul „Judecătoarele de la TMB”.  Antoanela Costache şi Viorica Dinu au fost trimise în judecată tot de DNA, acuzate că ar fi primit mii de euro fiecare pentru soluţii favorabile, dar şi pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a dosarelor în favoarea unor inculpaţi.

Câteva zile mai tărziu, condamnatul George Copos are proces în dosarul Loteria 1

George Copos, condamnat în dosarul transferurilor, are din nou emoţii. Pe 13 august instanţa judecă un nou termen în dosarul Loteria 1. Fostul finanţator al Rapidului e acuzat că a a păgubit bugetul de stat cu peste un milion de euro, prin tranzacţii fictive cu 38 spații comerciale, proprietatea firmei Ana Electronic, către Loteria Romană.  

Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, va avea termen în dosarul „Căprioara” pe 21 august. A fost cercetat şi trimis în judecată de DNA în dosarul Căprioara. El îşi va spune din nou punctul de vedere în faţa instanţei. Social-democratul este acuzat că a cumpărat ilegal complexul turistic Căprioara. Ar fi negociat şi plătit pentru el fără o decizie a Consiliului Judeţean pe care îl conduce şi fără avize de specialitate. Oprişan ar fi cerut bani de la Guvern prin câteva adrese în care a invocat pretexte false, susţin anchetatorii.

Iar fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, este judecat în dosarul „Voluntari”pe 28 august. Acuzaţia este că, în mandatul său de ministru al Transporturilor, ar fi primit 300 de mii de euro sub forma unor lucrări de amenajare la casa mamei sale. Banii ar fi venit de la Irina Jianu, şefa din acea vreme a Inspectoratului de Stat în Construcţii. Miron Mitrea, în schimbul acelor lucrări, s-ar fi angajat să o menţină în funcţie pe Jianu. 

Este o lună încărcată pentru instanţe, o lună în care unii din cei acuzaţi vor afla cu siguranţă un verdict final în procesele pe care le au.

Calendarul proceselor în august

4 august - Dan Voiculescu, dosarul "I.C.A."

5 august - Veronica Cîrstoiu, dosarul "Mită la judecător"

11 august - Antoanela Costache şi Viorica Dinu, dosarul "Judecătoarele de la Tribunalul Bucureşti"

13 august - George Copos, dosarul "Loteria I"

21 august - Marian Oprişan, dosarul "Căprioara"

28 august - Miron Mitrea, dosarul "Voluntari"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri