Procesul disidentului Gheorghe Ursu. Torționarii au emoții în fața instanței

Data publicării:
tortionar ghe ursu

Vasile Hodiş, unul dintre torţionarii acuzați că l-a omorât în bătaie pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu, a refuzat miercuri să dea declarații în fața instanței pe motiv că are emoții. Celălalt inculpat, ofițerul Marin Pârvulescu, a scăpat de audiere, invocând probleme de sănătate. Aşa se face că procesul a fost amânat o lună, până când cei doi prind curaj. Judecata a început de doi ani şi a ajuns în faza în care inculpaţii ar trebui să dea declaraţii.

Reporter: Despre proces și acuzațiile care vi se aduc?

Vasile Hodiș: Nu, nu. E domnul avocat aici...

Reporter: Cum comentați acuzațiile care vi se aduc?

Avocat Nicolae Trăistaru: Domnul Hodiș e nevinovat, ca de altfel și domnul Pârvulescu. Au fost condamnate alte persoane pentru moartea inginerului Gheorghe Ursu. Așteptăm soluția finală.

tortionar ghe ursu
Vasile Hodiș, fost ofițer de Securitate, este acuzat că l-a omorât în bătaie pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu

Bărbatul din imagini este Vasile Hodiş. Fost ofiţer de Securitate, e acuzat că l-a bătut pe disidentul Gheorghe Ursu până ce l-a lăsat fără suflare. Miercuri, s-a plâns în faţa magistraţilor că este emoţionat şi nu poate răspunde la întrebările acuzării. A încercat să scape de presă, alergând spre uşa din spate.

Cazul disidentului a fost redeschis doar după ce Andrei, fiul lui Gheorghe Ursu, a intrat în greva foamei. Povesteşte cu groază prin ce a trecut părintele său.

andrei ursu
Andrei Ursu a făcut greva foamei pentru a convinge autoritățile să redeschidă procesul tatălui său

„S-au înăsprit loviturile. Au început să-l lovească în abdomen, se plângea de dureri foarte mari, se ținea de burtă când venea și spre final, în noiembrie 1985, a fost adus cu pătura de la o anchetă cu Pârvulescu și Hodiș”, povestește Andrei Ursu.

Cine a fost disidentul Gheorghe Ursu

Inginerul Gheorghe Ursu este unul dintre cei mai cunoscuți luptători împotriva regimului comunist. La începutul anilor 80, trimitea scrisori la Europa Liberă, afișa manifeste împotriva lui Ceaușescu și încerca să creeze o rezistență intelectuală împreună cu prietenii săi, Dan Deșliu, Nina Cassian, Geo Bogza și Radu Cosașu. A fost arestat în 21 septembrie 1985 pentru că a refuzat să-și toarne prietenii la Securitate. A murit la 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Inculpatul Pârvulescu, care m-a anchetat și pe mine, mi-a aplicat aceleași metode brutale pe care le-a folosit și în cazul Ursu”, povestește jurnalistul Petre Mihai Băcanu.

Când a fost arestat, Gheorghe Ursu n-a fost acuzat direct de propagandă împotriva orânduirii socialiste, deoarece Ceaușescu nu mai voia procese cu temă politică în România. De aceea, duşmanii neamului, aşa cum erau catalogaţi, erau acuzaţi de diverse fapte înscenate. Lui Gheorghe Ursu i-au găsit 17 dolari și l-au arestat pentru operațiuni cu valută. Același lucru i s-a întâmplat și jurnalistului Petre Mihai Băcanu, care miercuri a dat declarații în procesul lui Gheorghe Ursu.

petre mihai bacanu
Jurnalistul Petre Mihai Băcanu a avut de-a face și el cu represaliile Securității în timpul regiumului comunist

„La vremea respectivă, nu ieșeai de la Securitate până când nu acceptai un proces de drept comun”, povestește Petre Mihai Băcanu.

Procesul a mai avut încă doi inculpați, foştii miniştri de interne George Homoştean şi Tudor Postelnicu, care au fost acuzați de complicitate. Aceștia au murit între timp.

Citiți și: 

Dezinformări comuniste în cazul Gheorghe Ursu

Avertismentul unui istoric: "Astăzi a murit Ioan Ficior. Curând va muri şi Vişinescu. Atunci vom trage ipocrit cortina"

Sechestru pe bunurile torţionarilor lui Gheorghe Ursu

A murit Tudor Postelnicu, fostul șef al Securității. Când era închis la Jilava, i se aduceau damigene cu vin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri