Procesul lui Dan Voiculescu, costuri de 200.000 de lei pentru statul român. Câți bani vor fi recuperați

Data publicării:
curtea de apel interior la voiculescu 1 -1

Cea mai costisitoare a fost etapa judecării, fie că este vorba de judecarea de la Tribunalul București sau de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pentru această fază a procesului statul a cheltuit 105.000 de lei, câte 7.000 de lei pentru fiecare inculpat din dosar. Acești bani s-au dus pe citații, hârtii și expertize.

Pentru ancheta făcută de procurorii anticorupție statul a cheltuit 6.500 de lei.

Când dosarul ICA a ajuns pe masa magistraților de la Curtea de Apel București s-au cheltuit 4.000 de lei pentru cinci inculpați, ale căror apeluri au fost respinse, ceea ce înseamnă acești bani se vor întoarce la stat și câte 500 de lei pentru ceilalți zece inculpați, pentru că apelurile au fost admise, ceea ce înseamnă că statul va pierde aceste sume de bani.

Însă, se vor întoarce la stat 7 milioane de euro, bani care vor ajunge la Ministerul Agriculturii și vor fi plătiți de toți inculpații din acest dosar.

De asemenea, mai multe terenuri, imobile și bunuri au fost confiscate. În ceea ce-l privește pe Dan Voiculescu au fost confiscate 3,6 hectare de teren și clădirile din Băneasa, inclusiv sediile televiziunilor ce aparțin trustului Intact, un apartament din București și sumele pe care acesta le avea în conturi.

Alte pedepse și confiscări

După Dan Voiculescu, cele mai grele pedepse, de opt ani cu executare, le-au primit Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare şi Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului. În cazul lui Mencinicopschi, instanţa a dispus şi confiscarea unui imobil deţinut de acesta în Otopeni, a cărui valoare a fost estimată La 456.000 euro, dar şi a mai multor terenuri din Bucureşti.

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a fost şi el condamnat la şapte ani cu executare. Curtea a dispus de asemenea să îi fie confiscate trei apartamente pe care le deţine în Bucureşti, dar şi acţiunile pe care le are la două firme.

Jean Cătălin Sandu, fostul şef al Direcţiei Juridice de la Agentia Domeniilor Statului, a fost condamnat la şase ani de închisoare, plus confiscarea unui apartament în valoare de 210.000 de euro.

Tot şase ani a primit şi Vlad Nicolae Săvulescu, fostul şef al Direcţiei de Privatizare a ADS. La pedeapsa cu închisoarea primită de Săvulescu se adaugă confiscarea unui imobil în valoare de un milion de euro şi a unui apartament de 95.000 de euro.

Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat de asemenea la cinci ani cu executare.

Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Petre AlexandruVica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Gheorghe Sin va rămâne fără un imobil în valoare de 110.000 situat în Pipera. Şi în cazul inculpatei Ene Vica, instanţa a decis confiscarea unui apartament situat în Bucureşti, a cărui valoare a fost estimată de instanţă de 88.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri