Procurorii deschid un dosar penal în cazul medicului electrocutat de la Spitalul Colțea

Data publicării:
marian stamate medic electrocutat spitalul coltea

 

Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz și au efectuat deja cercetarea la fața locului, informează Agerpres.

Medicul primar orelist Marian Stamate s-a electrocutat, săptămâna trecută, cu un electrocauter în timpul unei operații la Spitalul Colțea. După incident, medicul a afirmat că s-a încercat mușamalizarea acestui caz și acoperirea evenimentelor.

„Din păcate, trebuie să spun clar că este vorba de o minciună, o încercare de minimizare prin mușamalizare și acoperire a evenimentelor. Atunci când ai o echipă chirurgicală practic doborâtă de un șoc electric de înalt voltaj, așa cum este bipolarul, nu poți să spui că este un eveniment minor”, a spus Marian Stamate, răspunzând la o întrebare referitoare la o afirmație a managerului Spitalului Colțea, Anca Lupu, care ar fi catalogat acest incident ca fiind unul „minor".

Marian Stamate a prezentat detalii despre momentul în care echipa chirurgicală și pacientul au fost electrocutați.

„În cursul unei intervenții chirurgicale, cu viză oncologică, profilul spitalului este majoritar oncologic și profilul clinicii ORL identic, un cancer de limbă la un pacient de 62 de ani, nu mult după debutul intervenției chirurgicale ne-am confruntat cu o funcționare defectuoasă a unui electrocauter, care s-a soldat cu electrocutarea pacientului, a echipei chirurgicale, cu foc deschis, flacără electrică, care a secționat practic cablul de alimentare și a detașat piesa de mână pe care o foloseam în acel moment”, a explicat Stamate. 

„Operația a trebuit să fie întreruptă preț de aproape 40 de minute, pentru ca ulterior să fie preluată de o altă echipă și să fie continuată după ce s-a acordat primul ajutor de specialitate, de terapie intensivă și cardiologie echipei care era în momentul acela în sala de operații”, a adăugat medicul.

Medicul a dezvăluit că în urmă cu două luni s-a mai întâmplat ca bisturiul să nu funcționeze cum trebuie. „Am fost electrocutat în aceeași manieră de un șoc electric chiar mai grav decât cel de astăzi”, a precizat medicul, adăugând că incidentul a fost raportat în protocolul operator și în documentele de la sala de operație. „Cu toate acestea nu s-au luat decât măsuri de formă, verificarea acestor aparate, cu consecințele care se văd astăzi”, a mai spus medicul.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a precizat, în legătură cu acest incident, că este o situație anormală, iar un management eficient al unei unități sanitare nu ar trebui să permită un asemenea lucru.

Citiți și:
Medic de la Spitalul Colțea, electrocutat a doua oară: „E o dovadă de o incompetență managerială profundă”
Medici electrocutați în sala de operație. Dr. Florin Chirculescu: „Este o problemă de finanțare”
Mărturia rezidentului care se afla lângă chirurgul electrocutat în sala de operații

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri