Dosarul „Microsoft” la final | Pedepse definitive mărite

combo_lotul microsoft_dorin cocos, gabriel sandu, dumitru nicolae zis niro, gheorghe stefan zis pinalti_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inqaum Photos/Octav Ganea

Pedepse definitive și mai mari în dosarul „Microsoft”. Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae și Gheorghe Ştefan au fost condamnați la închisoare cu executare pentru că au încasat comisioane pentru derularea contractelor pentru licenţele Microsoft. Procurorii vorbesc de o mită de 60 de milioane de euro şi de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro. Decizia instanţei trebuie pusă în aplicare imediat. Primul care a ajuns la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov a fost omul de afaceri Dumitru Nicolae.

combo_lotul microsoft_dorin cocos, gabriel sandu, dumitru nicolae zis niro, gheorghe stefan zis pinalti_INQUAM_Octav_Ganea
Dorin Cocoș, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Pedepsele definitive date de instanța supremă:

Nicolae Dumitru - 2 și 4 luni de închisoare cu executare;

Gabriel Sandu - 3 ani de închisoare cu executare;

Dorin Cocoş - 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare;

Gheorghe Ştefan - 6 ani de închisoare cu executare.

Sumele confiscate:

Dorin Cocoș - 9 milioane de euro;

Nicolae Dumitru - 2.050.000 dolari și 1 milion de euro;

Gheorghe Ștefan - 3.996.360 euro;

Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, singurul care nu a colaborat cu anchetatorii şi nici nu şi-a recunoscut faptele în timpul procesului. Instanţa Supremă l-a condamnat la 6 ani de închisoare pe Gheorghe Ştefan şi la confiscarea unor bunuri în valoare de 4 milioane de euro. Cu două ore înainte să afle sentinţa, fostul primvicepreşedinte al PDL ieşea îngândurat din sala de judecată.

Magistraţii au confiscat de la cei patru condamnaţi peste 17 milioane de euro. Dorin Cocoş este cel mai afectat: 9 milioane de euro din averea lui vor ajunge la bugetul de stat. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, rămâne şi el fără 2,8 milioane de euro. El şi-a recunoscut vina.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: Am făcut denunţuri la Departamentul de Stat al SUA, Departamentul de Justiţie, Direcţia Anticorupţie, bazându-mă pe codul de conduită Microsoft. Am făcut denunţuri împotriva grupării infracţionale transnaţionale, transguvernamentale...

Reporter: Care spuneţi dumneavoastră că este prejudiciul în acest caz?

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari în perioada 2004 - 2008 şi 114,5 milioane de euro în perioada 2009 - 2013.

Reporter: Spuneaţi că alţi zece miniştri sunt implicaţi...

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: Sunt toţi miniştri Educaţiei şi toţi miniştri Comunicaţiilor, cei pentru care s-a cerut aprobarea de la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi cercetaţi.

Gabriel Sandu a fost singurul care a vorbit cu reporterii înainte să afle verdictul.

Oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş au fugit de-a dreptul din faţa camerelor de filmare.

Procesul a început primăvara trecută după ce DNA a descoperit că licenţele Microsoft cumpărate de instituţii subordonate Guvernului au fost plătite la preţuri mult mai mari decât cele de pe piaţă. Prejudiciul estimat de procurori este de 27 de milioane de euro.

Tot Gabriel Sandu a fost cel care a stat de vorbă cu reporterii şi după pronunţarea verdictului, în momentul în care a plecat de acasă spre secţia de poliţie. Acesta reclamă faptul că oamenii de afaceri Gheorghe Florică şi Dinu Pescariu, iniţial inculpaţi în acest dosar, nu au fost trimişi în judecată. Cei doi nu doar că şi-au recunoscut faptele, dar au devenit denunţători în acest dosar. Fostul ministru al Comunicaţiilor este supărat şi pentru că sunt alţi miniştri, care ar fi implicasţi în afacerile Microsoft, dar care nu au fost anchetaţi de DNA. Gabriel Sandu susţine că ar fi trebuit achitat, deoarece procurorii nu aveau probe pentru susţinerea infracţiunii de trafic de influenţă de care a fost acuzat. Şi tot el mai spune că sentinţa este "o execuţie".


Procurorii DNA au cerut pedepse maxime pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar al oraşului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că în dosarul „Microsoft”, Claudiu Florică, care a preluat 150 de milioane de dolari, are impunitate, în timp ce el, care a recuperat 27 de milioane de dolari, merge la puşcărie.

„Dacă voi credeţi că este normal ca un om care a preluat 150 de milioane de dolari şi eu am recuperat 27 de milioane de dolari, el are impunitate, iar eu merg la puşcărie, atunci chestia asta nu-i corectă”, a spus Gabriel Sandu. Întrebat dacă este pregătit pentru finalizarea dosarului "Microsoft”, Gabriel Sandu a răspuns: „Care dosar? Este un dosar cu trei lucruri. Este un dosar pentru impunitatea lui Florică şi un dosar pentru închiderea dosarului”.

În 27 iunie, când a început judecarea în apel a dosarului „Microsoft”, doar Gheorghe Ştefan a spus că vrea să dea declaraţii în faţa Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

"Toni Răzvan remitea banii cash lui Gheorghe Ştefan"

Un martor din dosarul "Microsoft”, Decebal Silviu Draghiş, a declarat luni, la ultimul termen de judecată, că banii daţi de Claudiu Florică pentru încheierea contractelor pentru licenţe IT au ajuns în două tranşe la Gheorghe Ştefan, fiind daţi prin intermediari, care îi aduceau în pungi sau în genţi ieftine.

Banii de la Claudiu Florică trebuiau să ajungă la firmele lui Toni Răzvan, în baza unor contracte fictive.

"Toni Răzvan remitea banii cash lui Gheorghe Ştefan. Banii se dădeau prin intermediari. Toni Răzvan îmi aducea banii în pungi sau în genţi ieftine, gen sport. În 2009-2014, am primit banii de la Toni Răzvan. Sumele erau aduse în pungi sau genţi, de regulă la birou şi în aceeaşi zi dădeam mai departe banii lui Gheorghe Ştefan, la hotelul Marshal, la hotelul lui Cocoş, la un apartament al acestuia din Bucureşti. Am efectuat plăţi şi prin virament, inclusiv plăti pentru două apartamente ale lui Gheorghe Ştefan din Piatra Neamţ. Toţi banii obţinuţi din contractul încheiat cu Florică au ajuns la Gheorghe Ştefan, iar comisionul nu l-am mai încasat pentru că inculpatul a tot spus că ne vom socoti noi în contextul mai multor afaceri derulate împreună. Nu am mai văzut acei bani. (…) Eu am ştiut mereu că plăţile trebuiau să se facă în dolari. Asa mi s-a spus de Gheorghe Ştefan. Nu am avut acces la extrase de cont, am ţinut doar legătură cu Luminiţa Mazilu”, a spus Draghiş.

Martorul a mai arătat că, de cele mai multe ori, banii din plasele aduse de Toni Răzvan erau în lei, de aceea erau voluminoase. El a mai spus că a aflat de la Mazilu că a transferat banii din Cipru în Belize pentru a evita unele taxe.

"Am plătit 370.000 de dolari pentru transportul unor produse petroliere. Era vorba despre afaceri din care şi Gheorghe Ştefan avea de câştigat. (…) Din discuţiile cu Toni Răzvan am înţeles că şi el îşi lua în comision. (…) Nu am fost niciodată condamnat. Am fost cercetat pentru participaţie improprie la evaziune fiscala. Am fost trimis în judecată la instanţă şi am primit achitare”, a mai spus martorul în declaraţia dată în faţa Completului de cinci judecători.

Pedepsele din primă instanță

În 24 martie, instanţa de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formată din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Aceştia ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunţuri şi a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaţilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.

Judecarea în fond a dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. 

 

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate