Procurorii DNA vor să-l testeze pe Tăriceanu cu detectorul de minciuni

Data actualizării: Data publicării:
160915_tariceanu_dna_002_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Şeful Senatului a fost chemat la audieri de procurorii anticorupţie în dosarul fostului viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu. Călin Popescu Tăriceanu a dat explicaţii mai bine de două ore, în calitate de martor, despre cum s-a ajuns, cu opt ani de zile în urmă, la numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Le-a spus anchetatorilor că nu îşi aminteşte mare lucru din acea perioadă.

C.P. Tăriceanu: Am fost audiat în calitate de martor în dosarul în care este inculptat Bogdan Olteanu.

Reporter: A avut loc o confruntare?

C.P. Tăriceanu: Nu a avut loc nicio confruntare. Având în vedere că nu sunt adeptul telejustiţiei, nu am să fac alte comentarii.

Călin Popescu Tăriceanu a părăsit sediul DNA la capătul a peste două ore de interogatoriu. A fost zgârcit în declaraţii, atât cu presa, dar şi cu procurorii cărora le-a spus că nu-şi aminteşte prea multe detalii.

Andreea Georgescu, reporter Digi24: „Procurorii de aici de la DNA au vrut să afle de la al doilea om în stat în ce condiţii, în septembrie 2008, pe vreme când era şef al partidului aflat la guvernare şi şef al executivului, a semnat numirea lui Liviu Mihaiu în funcţie. Călin Popescu Tăriceanu a spus însă că nu-şi aminteşte exact discuţiile prealabile acestei numiri. La propunerea procurorului de a se supune unui test poligraf, şeful Senatului a spus că în principiu este de acord, dar că se mai gândeşte.”

Înainte de a ajunge la DNA, Călin Popescu Tăriceanu a transmis un comunicat în care a vorbit despre o presupusă scurgere de informaţii privind audierea sa.

Mesajul lui C. P. Tăriceanu

„Invitaţia a fost trimisă cu două zile în urmă, dar preşedintele Senatului nu a făcut-o publică pentru a vedea dacă DNA continuă să scurgă informaţii spre presă în scopuri propagandist-electorale. Presa a aflat şi este prezentă la DNA înaintea audierii.”

Sursa: Comunicat al Cabinetul preşedintelui Senatului

Simultan cu şeful Senatului a fost audiat şi Bogdan Olteanu.

Audierea lui Călin Popescu Tăriceanu este practic ultima piesă din dosarul în care fostul viceguvernator al Băncii Naţionale este acuzat că în 2008, când era preşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi vândut funcţia de Guvernator al Deltei Dunării, cu un milion de euro. Banii i-ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, care ar fi cerut ca jurnalistul Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei. În acest caz au fost chemaţi la DNA si părinţii, fosta nevastă şi soacra lui Bogdan Olteanu. Procurorii au vrut să afle ce contribuţie au aceştia la averea lui Bogdan Olteanu, pentru că, susţin anchetatorii, diferenţa dintre declaraţiile de avere ale acestuia şi realitatea din conturi este de un milion de euro. Rudele lui Bogdan Olteanu au refuzat însă să dea declaraţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri