Procurorii Onea şi Negulescu de la DNA Ploieşti au fost suspendaţi din funcţii

Data publicării:
Lucian Onea și Mircea Negulescu
Lucian Onea și Mircea Negulescu. Foto: Inquam Photos

Secţia pentru procurori a CSM a decis, luni, suspendarea din funcţie a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti, după ce Parchetul General a decis cercetarea acestora sub control judiciar pentru inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă, fiind acuzaţi că l-ar fi constrânspe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept „mită electorală”.

Potrivit deciziei luate luni de Secţia pentru procurori a CSM, cei doi procurori sunt suspendaţi din funcţie începând cu 27 iulie.

Parchetul General a anunţat vineri că procurorii au început urmărirea penală împotriva fostului procuror DNA Mircea Negulescu, pentru complicitate la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă, în dosarul în care este cercetat şi fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, ei fiind acuzaţi că l-ar fi constrânspe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept „mită electorală”. De asemenea, Parchetul a anunţat că ambii foşti procurori au fost plasaţi sub control judiciar.

Fostul procuror Mircea Negulescu este urmărit penal pentru participaţie improprie, sub forma complicităţii, la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

„În anul 2015, inculpaţii procurori Onea Lucian (procuror şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti) şi Negulescu Mircea (la data faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curte de Apel Ploieşti) au determinat prin constrângere un martor (ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti”, spune Parchetul instanţei supreme.

Conform procurorilor, deşi ştia că probele sunt „ticluite în mod mincinos” de martor, procurorul Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe documentele ticluite. 

În acest caz, procurorii au dispus, vineri, plasarea sub control judiciar atât pentru Mircea Negulescu, cât şi în cazul fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, pentru o perioadă de 60 zile.

Cei doi foşti procurori au mai multe restricţii, între care să nu comunice între ei şi cu anumite persoane menţionate în ordonanţe; să nu exercite profesia de procuror; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. 

Parchetul Înaltet Curţi de Casaţie şi Justiţie a transmis miercuri că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de fostul procuror Onea Lucian, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Joi, DNA a anunţat că procurorul-şef interimar Anca Jurma a dispus efectuarea unui control la Serviciul Teritorial Ploieşti, după ce Parchectul General a anunţat că-l cercetează pe Lucian Onea. Sunt vizate toate dosarele în care sunt implicaţi membrii familiei Cosma, dar şi măsurile dispuse în aceastea de fostul procuror-şef Onea, după data de 18 mai 2018.

Sursa foto colaj: Inquam Photos

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri