Sari la conținut
News Alert

Procurorii verifică creditul Elenei Udrea luat de la BRD

Elena Udrea a declarat, vineri, că nu știe nimic despre noul dosar, referitor la creditul luat de la BRD. „Dumneavoastră îmi spuneţi acum de un dosar, eu nu am nicio informaţie”, a declarat Elena Udrea în momentul în care a ajuns, vineri, la Înalta Curte, unde se judecă recursul procurorilor la decizia de plasare a fostului ministru în arest la domiciliu în dosarul Gala Bute. 

„Nu am ce comenta, pentru că nu am nicio informaţie”, a repetat Elena Udrea, la insistențele jurnaliștilor.

Ulterior, ea a spus că a luat creditul urmând procedurile indicate de BRD și că nu mai ține minte în cât timp a primit banii:

Când a depus prima declaraţie de avere, în 2009, Elena Udrea avea, împreună cu Dorin Cocoş, cinci terenuri intravilane. Pe numele ei erau trecute un apartament şi o casă, un Mercedes din 1998 şi bijuterii evaluate la 50.000 de euro. Ca venituri, a declarat că a obţinut, împreună cu soţul său, puţin peste 2.100.000 de lei din activitatea didactică, din avocatură şi din dividende. Mai avea de achitat un credit de 3. 297.000 de euro către BRD, bani pe care îi folosise pentru a cumpăra două terenuri.

Un an mai târziu, Elena Udrea trece în declaraţia de avere un imobil care ar fi fost ridicat cu aproximativ 600 de mii de euro, banii lichizi pe care familia Udrea Cocoș i-ar fi câştigat cu un an înainte, conform aceluiaşi document. Este vorba despre o clădire cu subsol, parter şi 3 etaje care are cel puţin opt apartamente și parcare subterană. Imobilul este situat în cartierul Floreasca, într-o zonă scumpă din Bucureşti. Pentru fiecare dintre apartamentele vândute din acest imobil, Familia Udrea a încasat între 150 şi 340 de mii de euro.

În 2010, banii obţinuţi din dividende se dublează, conform declaraţiei de avere. În plus, familia Udrea-Cocoş scapă şi de datoria către bancă. Alexandru Faur preia creditul de peste 3 milioane de euro, împreună cu cele două terenuri care au fost cumpărate cu aceşti bani. În acest moment, bărbatul, despre care surse judiciare spun că ar fi apropiat al lui Ştefan Gheorghe, zis Pinalti, este executat silit de bancă pentru recuperarea datoriei.

În 2012, Elena Udrea trecea în declaraţia de avere șapte terenuri, patru case şi apartamente, un Fiat şi un Mercedes. Alături de soţul său avea în conturi 511.000 de euro şi 1,4 milioane de lei. La divorţ, din cele șapte terenuri comune, Elena Udrea primeşte cinci în proprietate exclusivă, după cum apare în declaraţia sa de avere din anul următor. Un alt teren îl împarte cu Dorin Cocoş şi din ultimul obţine un sfert. Primeşte toate bijuteriile familiei şi cele două maşini. Din cele cinci locuinţe primeşte în proprietate exclusivă două case şi un apartament, plus un sfert dintr-un imobil de 635 de metri pătraţi. Tot la ea rămân şi banii din conturi.

În 2013, Elena Udrea renunţă la bunurile proprietate comună şi primeşte 460.000 de euro de la fostul soţ. De asemenea, vinde mare parte din proprietăţi ca să cumpere 42 de hectare de terenuri agricole în judeţul Călăraşi.

Procurorii anticorupţie spun că Elena Udrea a omis de-a lungul timpului să treacă în declaraţii sume importante pe care soţul său i le-a transferat.