Procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu a făcut sute de mii de euro din comerţul ilegal cu opere de artă

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax

Procurorii DNA au informaţii că magistratul Emilian Eva a făcut avere din tranzacţii cu tablouri de Octav Băncilă, Lucian Grigorescu, Ştefan Pelmuş, Sabin Bălaşa sau Tibor Erno.

Surse din anchetă spun că procurorul Emilian Eva ar fi câștigat aproape 300.000 de euro din comerțul cu tablouri. Mai mult, pentru ca aceşti bani să nu apară în declaraţia de avere, magistratul și-ar fi implicat în afacerea ilegală inclusiv membrii familiei.

Potrivit unor stenograme aflate la dosar, pocurorul din Iaşi şi-ar fi trimis nepotul la un colecţionar de artă să încerce să vândă mai multe picturi.

Discuţie între Emilian Eva şi nepotul său:

„Eva Emilian: I-ai zis de ceilalţi trei?

Eva Ioan: Da, i-am zis de ceilalţi trei şi a zis că la Stratan. {..}. A zis că el o să te ia în râs. A zis că singurul care poate să-ţi ofere nişte bani şi ceva lucrări - nu cred că... toţi banii ăştia, că a zis că aici, în Moldova nu poţi să obţii banii ăştia …a zis că ar fi Tesloianu.

Eva Emilian: Aha...

Eva Ioan: Deci a zis că el ar fi singurul...dar că nu-ţi dă banii ăştia, cât ţi-am zis eu deci... dar a zis că s-ar putea să-ţi dea ceva, dar nu ştiu dacă-ţi dă banii ăştia pe care-i vrei tu”.

sursa: dosar DNA

Discuţie între Eva Ioan şi colecţionarul Aldea Nicolae:

„Aldea Hortenziu Nicolae: Ia zi!

Eva Ioan: Am un... nişte tablouri.

Aldea Hortenziu Nicolae: Măi, dacă sunt bune... Să vedem şi lucruri... M-am săturat de falsuri şi de... de fleacuri. Dacă ai ceva serios, hai! Dacă nu, dă-le pace!

Eva Ioan: Păi am un...{ neinteligibil} *Reno.*

Aldea Hortenziu Nicolae: Aşa. Altceva?

Eva Ioan: Un Oskar Nagy”.

sursă: dosar DNA

Întrebat de reporterii Digi24, colecţionarul i-a luat apărarea procurorului şi a negat orice conversaţie cu nepotul acestuia.

Nicolae Aldea, colecţionar: „Este posibil aşa cum a fost şi domnul Vâlcov, domnul procuror să fie victima samsarilor”.

Mai mult, potrivit discuţiilor dintre nepotul magistratului şi un alt colecţionar de artă, Nicolae Tesloianu, de la care ei cumpărau tablouri, procurorul încerca să-şi convingă interpuşii să falsifice expertizele lucrărilor, pentru a le lua la preţuri cât mai mici.

Discuţie între Eva Ioan şi Nicolae Tesloianu:

„Tesloianu Nicolae Dan: Deci el îşi făcuse planul: îţi dă ţie o mie de euro, îi aduci lucrarea, eu vorbesc cu o expertă care să spună - cu Ivona Aramă- care să spună că-i falsă lucrarea, el zice, vai, să zicem mersi că a dat o mie de euro, că e o lucrare falsă şi lăsaţi-mă în pace ş.a.m.d., adică na, tre' şi el să se obişnuiască cu ideea că nu se poate numai aşa, adică numai cu şmecherii de genul ăsta, ştii?”.

Dumitru Grumăzescu, anticar Iași: „În România există samsari din aceştia care au creat o piaţă de desfacere şi a falsurilor. Ei colaborează cu aşa zişii experţi care au şi o ştampilă, cum au obţinut-o e treaba lor, şi îşi arată expertiza cu ştampila pe ea. (Cum vedeţi că un procuror este acum implicat în ..) Şi de ce nu? Ăsta e mai credibil ca oricare altul”.

Procurorii spun că, într-o singură lună, procurorul a scos la vânzare, indirect, mai mult de 30 de opere de artă despre care susţinea că sunt originale.

Potrivit statutului magistratului, acesta nu are voie, printre altele, să desfășoare activități de comerț. Nici direct și nici prin interpuși.

„Magistraţilor le este interzis să exercite, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ şi să participe la administraţia sau conducerea societăţilor comerciale (...)”, prevede Legea nr.303/2004 privind statutul magistratului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri