Procurorul general susține că ancheta în dosarul "10 August" va fi finalizată până în toamna acestui an

Data actualizării: Data publicării:
judecator bate cu ciocanul
Procurorul general afirmă că ancheta în dosarul "10 august" va fi finalizată până în toamna acestui an Foto: Guliver/ Getty Images

Ancheta în dosarul "10 August" va fi finalizată până în toamna acestui an, spune procurorul general Alex Florența. Procurorul a explicat că cercetările privind protestul din 10 august 2018 sunt destul de avansate, adăugând că au fost reaudiate aproximativ 150 de persoane, iar 22 de jandarmi care au acționat împotriva protestatarilor au fost puși sub acuzare.

Inițial, investigațiile au fost demarate de Parchetul Militar, care i-a pus sub acuzare pe șefi ai Jandarmeriei: Laurențiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile, pentru "intervenția ilegală și abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari pașnici au fost bătuți și gazați", transmite Agerpres.

Ulterior, dosarul a fost preluat de DIICOT, iar în iulie 2020 cazul a fost clasat, pe motiv că a existat o complicitate morală a protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violențe asupra forțelor de ordine, ci chiar s-au amuzat, și nu toate "victimele colaterale" ale violențelor din Piața Victoriei au fost și "victime inocente".

A urmat redeschiderea anchetei, tot de către DIICOT, după care dosarul a fost trimis la Parchetul Militar, care i-a pus din nou sub urmărire penală pe foştii şefi ai Jandarmeriei.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri