Procurorul general cere anchetarea disciplinară a Adinei Florea

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar declaratie revocare inquam george calin 20181024201637_IMG_3155-02
Procurorul general Augustin Lazăr. Foto: Inquam Photos

Procurorul general cere anchetarea disciplinară a Adinei Florea, adjuncta secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor. Ea a cerut în mod repetat de la DNA preluarea anchetei în care Liviu Dragnea este cercetat pentru fraudă cu fonduri europene.

Solicitarea a fost trimisă Secţiei pentru procurori a CSM.

Procurorul general cere Secţiei să dispună verificări disciplinare pentru imixtiune în activitatea unui procuror şi exercitarea funcţiei cu rea credinţă. Bănuielile sunt legate de solicitările repetate ale Adinei Florea de a prelua ancheta de la DNA în dosarul Tel Drum, bazându-se pe un denunţ anonim, deşi Codul de procedură penală prevede că toate denunţurile depuse la orice parchet trebuie asumate şi semnate.

Procurorii din CSM vor lua în discuţie această cerere cel mai probail în şedinţa de săptămâna viitoare.

Dosarul Tel Drum, în care Liviu Dragnea are calitate de suspect, a ajuns în 22 februarie la Secția specială pentru investigarea magistraților, la a patra solicitare. DNA l-a trimis in copie.

Corespondența în două situații a fost purtată direct cu Sectia de combatere a infracțiunilor asimilate. Au fost solicitări de trimitere a dosarului, apreciind că dumnealor sunt competenți. Procurorul de caz și procurorul-șef secție au stabilit că compentența revine DNA, motiv pentru care au sesizat Parchetul General pentru soluționare. Firește, pentru că era și o solicitare că ar fi mijloc de probă într-o cauză la dumnealor, noi le-am trimis și în copie dosarul secției”,  declara adjunctul DNA, Călin Nistor.

SIIJ a încercat de trei ori să preia de la DNA dosarul "Tel Drum". În primele două cereri trimise de SIIJ la DNA nu a fost invocat niciun temei legal, iar în ultima solicitare se motiva faptul că în dosar ar fi cercetaţi şi magistraţi.

DNA a trimis un răspuns Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în care arăta că "nu există niciun criteriu care să atragă competenţa Secţiei, niciuna dintre persoanele faţă de care se efectuează urmărirea penală neavând calitatea de magistrat".

Pentru a rezolva acest conflict de competenţă, DNA s-a adresat procurorului general Augustin Lazăr, care a dat dreptate Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pe 13 martie, Augustin Lazăr a stabilit că DNA are competenţa de a instrumenta dosarul "Tel Drum", în care este anchetat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Augustin Lazăr a decis că faptele din acest dosar sunt de competenţa procurorilor anticorupţie, şi nu a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul "Tel Drum" în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. 

În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare pentru cinci infracțiuni, în noiembrie 2017, între care constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și fraudă cu fonduri europene. În acest dosar sunt de asemenea cercetați și au calitatea de suspecți mai mulți foști și actuali acționari ai companiei Tel Drum, despre care procurorii de la DNA susțin că ar fi fost favorizați de Liviu Dragnea pe vremea când acesta conducea Consiliul Județean Teleorman și când i-ar fi acordat societății o serie de contracte finanțate din fonduri europene, cu încălcarea legii, iar în schimb ar fi beneficiat de profitul adus de aceste contracte societății. Toate aceste acuzații au fost respinse însă de cei care sunt cercetați de mai bine de un an în acest dosar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri