Procurorul General, înaintea şedinţei CSM: "Este o zi importantă"

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar interviu digi

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi că proiectul de modificare a legilor Justiției ar trebui să primească aviz negativ din partea CSM, arătând că acesta a fost criticat de magistrați și de experții Comisiei Europene, transmite Agerpres.

"Este o zi importantă deoarece Consiliul Superior al Magistraturii analizează proiectul privind legile Justiției. Este evident că proiectul a fost criticat de colegii noștri magistrați, a fost criticat de experții Comisiei Europene și, în mod normal, ar trebui să avem un aviz negativ, asta în condițiile în care dorim să se ridice monitorizarea MCV", a spus Augustin Lazăr, joi, la intrarea în sediul CSM.

Plenul CSM urma să ia în discuție și să dea un aviz consultativ pe proiectul privind modificarea legilor Justiției.

Potrivit ordinii de zi publicate pe pagina de internet a Consiliului, plenul discută "Nota Direcției legislație, documentare și contencios nr. 18.335/2017 cu privire la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii".

Toader nu participă

"Nu voi merge, pentru că eu am vorbit cu CSM, am făcut dezbateri publice, lucrurile sunt cunoscute. Nu vreau să se creeze astăzi un moment în care eu să devin apărătorul propunerilor pe care le-am făcut. CSM să rămână în spațiul garantului independenței Justiției, să dezbată soluțiile și să își exprime avizul consultativ", a declarat, în schimb, minsitrul Justiţiei, potrivit Agerpres.

Întrebat cum comentează declarația dată de procurorul general Augustin Lazăr, care a spus că, probabil, CSM va da un aviz negativ, Toader a replicat: "Va fi negativ și în legătură cu multele propuneri pe care le-am reținut în proiectul de lege, propuneri venite de la CSM? Eu nu aș fi sigur, pentru că avizul nu se dă în bloc pe proiectul de lege, avizul se dă pe fiecare soluție legislativă în parte. Prin urmare, la Legea 317 privind organizarea și funcționarea CSM, am reținut majoritatea propunerilor formulate de CSM. Să nu îmi spuneți că, astăzi, CSM va fi împotriva soluțiilor propuse de CSM. Sunt trei legi fundamentale care reglementează activitatea din Justiție. Se va da aviz pe fiecare articol, pe fiecare soluție în parte și nu pe lege în ansamblul ei".

Potrivit Agerpres, în 31 august, CSM anunța că va da un aviz pe proiectul MJ de modificare a legilor Justiției în ultima săptămână a lunii septembrie, după ce va consulta instanțele, parchetele, INM, Școala Națională de Grefieri, Inspecția Judiciară, precum și asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor.

Pe 30 august, Ministerul Justiției a publicat proiectul de modificare a legilor Justiției, trimis pentru avizare la CSM de ministrul Tudorel Toader.

"Proiectul își propune să aducă modificări, în principal, prevederilor privind evaluarea profesională, promovarea în funcții de execuție la instanțe și parchete, numirea în funcții de conducere la instanțe și parchete, reglementarea situațiilor în care magistrații sunt în imposibilitatea de a-și exercita funcția, precum și eficientizarea managementului instanțelor și parchetelor", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul conține o serie de modificări anunțate anterior de Tudorel Toader, printre care numirea procurorului general și a procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT de către CSM la propunerea ministrului Justiției, preluarea Inspecției Judiciare de către MJ, precum și înființarea unei direcții specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile săvârșite de magistrați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri