B. Licu: Nu pot să interzic plecarea fetiței din țară. Solicit instanței să oblige părinţii la consilierea psihologică a Sorinei

Data actualizării: Data publicării:
fetita-adoptie-baia-de-arama-fb-vlad-alexandrescu

Procurorul general interimar Bogdan Licu a declarat luni dimineaţă că, personal, consideră că fetiţa din Mehedinţi nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până când nu vor fi garanţii depline că o va face în condiţii de siguranţă fizică şi psihică.

ACTUALIZARE 10.50. „Nu pot interzice eu plecarea din ţară, mă gândesc să solicit instanţei de judecată să oblige părinţii actuali ai fetiţei la o consiliere psiholigică pentru o perioadă limitată de timp. Vreau să mă asigur că atunci când va pleca, dacă va pleca, să plece în condiţii de siguranţă fizică şi psihică", a spus Bogdan Licu.


Inclusiv în ce priveşte protecţia minorilor, pe lângă aspectele legate de ancheta penala examinez toate posibilităţile oferite de lege pentru a mă asigura că acelui copil îi sunt restabilite şi respectate drepturile.

Codul de procedură civilă oferă Ministerului Public calitatea procedurală de a acţiona în numele minorei.

Personal, consider că minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până când nu vor fi garanţii depline că o va face în condiţii de siguranţă fizică şi psihică.

Trebuie să mă asigur că în momentul în care va pleca din ţară nu îi va fi afectată integritatea fizică şi psihică”, a afirmat Bogdan Licu.

„În calitate de procuror general, nu tolerez abuzuri nu voi acoperi greșeli. La Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost constituit dosar penal ce are ca obiect cercetarea împrejurărilor prezentate în mass media. La această oră, la Craiova a ajuns o echipă formată din procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. (...) În cadrul dosarului vor fi verificate toate faptele care au condus la această situație. Sunt suspiciuni. Nu pot comenta un dosar în lucru”, a declara Bogdan Licu.

 Bogdan Licu a dispus încă de vineri verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziția domiciliară. Totodată, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a efectua cercetări cu privire la conduita și modul în care procurorul a intervenit.

Fetița din Baia de Aramă a fost adoptată de o familie de români din America, după ce nicio familie din țară nu a dorit să o adopte, potrivit autorităților. Și fosta asistentă maternală a dat de două ori declarație că nu dorește adopția, potrivit autorităților. Pe de altă parte, familia la care a crescut fetița până acum spune că i-a fost refuzată adopția. 

Cazul a generat şi proteste. Zeci de oameni au demonstrat în această dimineaţă în Baia de Aramă, oraşul în care a trăit până acum copila adoptată. Oamenii sunt nemulţumiţi de felul în care au acţionat autorităţile. 

Sorina, o fetiță de opt ani, a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de asistenta maternală din Baia de Aramă. Procuroarea acuzată că a bruscată-o pe fetiță este investigată de Inspecția Judiciară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri