Proiect | Pedepse mai mari pentru elevii bătăuşi

Data publicării:
CATUSE 2 20

Senatorul Șerban Nicolae mai are o inițiativă legislativă. Elevii care lovesc, jignesc sau ameninţă profesorii ar putea să fie pedepsiţi mai aspru. Senatorul cere majorarea pedepselor cu o treime pentru elevii indisciplinaţi. Crede că astfel poate descuraja actele de violenţă la adresa dascălilor. Proiectul a trecut deja de Camera Deputaţilor şi se află acum în dezbatere la Senat.

Elevii care îşi lovesc, ameninţă sau jignesc profesorul ar urma să primească pedepse mărite. Un proiect de lege iniţiat de senatorul Şerban Nicolae prevede ca pedeapsa pentru elevii bătăuşi de peste 16 ani sau pentru părinţii agresivi să fie majorată cu o treime. Sancţiunea se aplică inclusiv în cazul jignirilor sau umilinţelor la care sunt supuşi profesorii.

În decembrie anul trecut, o profesoară de limba română din comuna Todirești din județul Vaslui a fost bătută de un elev de clasa a șasea, nemulțumit de nota pe care o primise. Băiatul a aşteptat ca profesoara să iasă de la ore şi a atacat-o, lovind-o cu o ţeavă peste picioare. Poliţia a deschis un dosar penal, dar cum băiatul are doar 12 ani, nu a putut fi sancţionat. Singura pedeapsă: nota 1 la purtare.

Acel elev a fost mutat și este bineînțeles monitorizat. Era sancțiunea maximă pe care noi o puteam aplica”, a spus directoarea școlii Gimnaziale din Todirești, Petronela Lipșa.

Iniţiatorul proiectului de lege se bazează pe un studiu făcut de Ministerul Educaţiei: în 1.200 de şcoli. Concluzia documentului: peste 70.000 de profesori au fost cel puţin o dată ameninţaţi, jigniţi sau chiar loviţi.

„Internetul e plin de articole şi chiar filme în care sunt prezentate asemenea incidente: elevi care îşi umilesc în faţa clasei profesorii, alţii care îi înjură de mama focului sau îi iau de-a dreptul la pumni. (...) Până şi în anii negri ai dictaturii, dascălul era respectat, iar demnitatea lui apărată”, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de senatorul PSD.

Avocatul George Papu a explicat că, potrivit articolului 113 din Codul Penal, minorii sub 14 ani nu răspund penal.

„Minorul care are vârsta între 14-16 ani se pedepseşte numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ, iar minorul care a împlinit 16 ani răspunde penal potrivit legii. Măsuri educative privative de libertate sunt internarea într-un centru educativ şi internarea într-un centru de detenţie”, a spus avocatul. 

Proiectul a trecut deja de Camera Deputaţilor şi urmează să fie votat în plenul Senatului. Dacă va fi adoptat, va merge la preşedinţie pentru promulgare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri