PROIECT. Sisteme pentru bruierea semnalului telefoanelor mobile în penitenciare

Data publicării:
penitenciar

Telefoanele mobile au apărut în penitenciare încă din 1998 şi nu a trecut mult timp până când să devină nelipsite din celule.

Cum ajung telefoanele mobile în penitenciar

Prima metodă prin care telefoanele mobile au ajuns în celule deţinuţilor presupunea introducerea aparatului în alimente, care nu erau descoperite la filtru.

O a doua metodă însemna pur şi simplu aruncarea telefonului peste gard, exact în locul în care deţinuţii desfăşurau anumite activităţi.

A treia metodă presupune, în mod automat, complicitatea gardienilor, a avocaţilor sau a persoanelor care intră în penitenciar pentru diferite activităţi culturale sau educative.

Statistici: Unul din şase deţinuţi are mobil

În primele şase luni din 2013, în închisori au fost găsite 5.600 de telefoane. Având în vedere că în acest moment sunt închise peste 33.000 de persoane, la un calcul simplu rezultă că unul din şase deţinuţi a avut un telefon mobil anul acesta.

După ce şi-au dat seama că nu pot stopa fenomenul doar prin percheziţii periodice, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor vor să introducă un sistem prin care telefoanele să fie bruiate.

La ce folosesc telefoanele

Telefoanele mobile reprezintă, pentru deţinuţi, puntea de legătura cu lumea exterioară. În acest fel, reuşesc să îşi continue nestingheriţi activitatea infracţională.

Ioan şi Vasile Balint, zis şi fraţii Cămătaru, şi-au coordonat ani întregi grupările, chiar din celulă. Din când în când, mai postau şi fotografii pe reţelele de socializare;

BALINT VASILE: Băi, trebuie bătuţi toţi, mă. Nu trebuie iertat niciunul ca să ştii.

ATICU: Nu trebuie, viaţa mea, niciunul!

BALINT VASILE: Ai înţeles? Şi, pe urmă, vedem noi care e treaba.

Un alt exemplu recent este cel al interlopului Sandu Geamănu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav. El şi-a făcut cont pe Facebook şi a postat fotografii făcute în închisoare.

Telefoanele mobile au fost interzise în penitenciare şi pentru că deţinuţii le folosesc pentru înşelatorii. Cea mai folosită este metoda „accidentul”. Peste 700 de persoane au fost păcălite de deţinuţi să trimită bani în diverse conturi după ce li s-a spus că rudele lor au fost implicate în diferite accidente şi că au nevoie de ajutor. Conform noului proiect de lege, sisteme de bruiaj ar trebui montate în 25 de penitenciare din cele 47 existente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri