Sari la conținut

Propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DIICOT

Ministrul justiţiei Tudorel Toader este așteptat să anunțe luni pe care dintre cei doi candidați înscriși în cursa pentru funcția de procuror-şef al DIICOT îl susține.

180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Există și varianta de a nu face nicio propunere, în condiţiile în care ministrul a declarat, înainte de interviurile de vineri, că se astepta să se înscrie mai multi candidați. În aceasta ipoteză, procedura s-ar putea relua de la depunerea candidaturilor.

Conform legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

La interviu s-au înscris doi candidați, actualul procuror-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, și procurorul-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă.  Daniel Horodniceanu şi Felix Bănilă şi-au susţinut vineri proiectele manageriale în faţa unei comisii de evaluare conduse de ministrul Justiţiei.
Mandatul lui Daniel Horodniceanu expiră la 19 mai.

Daniel Horodniceanu este actualul procuror-şef al structurii, după ce a fost numit în funcţie în mai 2015. El activează În procuratură de aproape 20 de ani şi îşi doreşte să fie reconfirmat în funcţia de conducere a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Otganizate şi Terorismului „pentru continuitate”.  El a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (august - decembrie 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (ianuarie 1999 - mai 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (iunie 2000 - iunie 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (iunie 2002 - octombrie 2005), procuror la DIICOT Iaşi (noiembrie 2005 - iunie 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 - iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 - iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în 16 martie, solicitarea lui Daniel Horodniceanu de a reveni la Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, după încheierea mandatului la conducerea instituţiei, respectiv din 19 mai. 

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.    

 

Pe aceeași temă