Protocolul Parchetul General-SRI. Ministerul Public şi-a dat acordul pentru desecretizarea documentului

Data publicării:
parchetul general

Ministerul Public a transmis marţi că sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru ca protocolul încheiat între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii să poată fi declasificat.

La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea documentului menţionat”, transmite Ministerul Public.

Reprezentanţii Parchetului spun că aşteaptă punctul de vedere al SRI.

În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public aşteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informaţii, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituţiei cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita şi competenţele specifice prevăzute de lege”, spune ministerul.

Preşedintele comisiei de control a SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi că tot protocolul încheiat între Parchetul instanţei supreme şi SRI va fi declasificat, dar numai după ce Parchetul General îşi va da acordul în acest sens.

Am informat comisia că am avut încă o discuţie cu domnul director al SRI. Faţă de situaţia anterioară, în urma unei analize, a ajuns la concluzia că toate articolele din protocol pot să fie declasificate şi prezentate spaţiului public. Deci, în ceea ce priveşte SRI, nu mai există niciun fel de element în care să nu fie de acord şi a rămas ca în cursul zilei de astăzi sau cel mai târziu mâine dimineaţă SRI să trimită către PICCJ acordul lor de a desecretiza şi solicitarea lor de acord din partea Parchetului de a desecretiza”, a spus Claudiu Manda.

Manda mai spune că protocolul este încheiat între Parchetul General şi SRI, afirmând că, pentru a fi desecretizat, Parchetul trebuie să îşi dea acordul.

Ne-am uitat din nou pe protocol, este încheiat între Parchet şi SRI, şi nu între SRI şi Parchet, are număr secret la SRI şi număr secret la Parchet şi este clar că va fi nevoie şi de acordul Parchetului pentru a fi desecretizat şi prezentat publicului. Motiv pentru care vom avea o discuţie cu cei din conducerea SRI pe acest subiect, nu mai avem de ce să avem această discuţie, pentru că toate articolele şi tot protocolul va fi prezentat publicului după ce va fi de acord şi Parchetul”, a mai spus acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri