Violențele din 10 august, audieri anulate. Opoziție: S-au temut să audă lucruri din gura Speranței Cliseru

Data actualizării: Data publicării:
carmen dan 2

Senatorii PSD din Comisia de Apărare au anulat audierea Speranţei Cliseru şi a ministrului de Interne Carmen Dan. Comisia a votat o propunere în acest sens făcută de senatorul PSD Şerban Nicolae. Astfel, coaliţia de guvernare blochează audierea celor două. La aceste audieri era programat şi şeful Jandarmeriei Capitalei Laurenţiu Cazan. Marcel Vela, președintele Comisiei de Apărare, spune că social democrații au folosit "un tertip" politic pentru a anula audierile. 

Citiţi şi: Dăncilă şi Regele. Muşamalizarea afacerii Vâlcov

ACTUALIZARE: Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Marcel Vela, a declarat că parlamentarii ”s-au temut să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru”, el precizând că în raportul MAI referitor la protestul din 10 august ”sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap şi ar fi fost o şedinţă foarte interesantă”.

”Ceea ce s-a întâmplat azi în comisie creează o imagine neplăcută pentru întreg Parlamentul. Invitaţiile pentru această comisie le face preşedintele, la solicitarea membrilor comisiei, discutate şi aprobate în birou. Au fost aprobate în birou. (...) Decizia nu a fost anulată, a fost găsit un tertip, care ţinea de formă, nu de fond. Nu a fost de acord majoritatea nici nu punctul 5, adică să se amâne pentru săptămâna viitoare, nici cu introducerea unui punct de diverse în care să discutăm dacă sunt sau nu de acor să aflăm adevărul despre ce s-a întâmplat în 10 august. Și pentru a nu se ajunge la acest punct de diverse, mai ales că a ajuns și doamna Cliseru în sală, s-a găsit această formulă din nou de a boicota această ședință”, a declarat preşedintele comisiei.

Senatorul PNL a declarat că senatorii PSD s-au temut de ce ar putea spune prefectul Capitalei și "au găsit varianta să fugă, adică să părăsească sala." 

"S-au temut astăzi să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranța Cliseru. Pentru că ultima declarație publică, undeva la o terasă, a spus: mint Carmen Dan și Liviu Dragnea. Era normal și corect, și pentru colegii de la PSD, să vadă dacă doamna Cliseru nu mai susține aceste afirmații pentru a-și proteja colegii de partid, și pentru noi ca Opoziție dacă a spus că dânșii mint. Dacă într-adevăr a spus că mint, să aducă argumentele necesare," a declarat Marcel Vela.

Senatorul PNL a precizat că au confirmat prezenţa şi maiorul Laurenţiu Cazan, şi ministrul de Interne Carmen Dan, dar la alte ore.

”În raportul MAI sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap şi ar fi fost o şedinţă foarte interesantă. Problema este că s-au temut astăzi să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru. (...) Sunt câteva contradicţii în desfăşurarea operaţiunilor militare ale jandarmilor în Piaţa Victoriei. Este normal şi firesc să se afle adevărul, nu legat de partea penală, ci de partea procedurală, pentru că dacă sunt neconcordanţe legislative suntem obligaţi ca şi comisie să le reparăm, pentru ca un alt 10 august să nu se mai repete în istoria României”, a mai declarat preşedintele Comisiei de Apărare din Senat.

Decizie de ultim moment în Comisia de Apărare pentru că senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat în cadrul comisiei că Marcel Vela, președintele Comisiei de Apărare, nu i-a consultat pe senatorii PSD înainte de a transmite aceste invitații către Carmen Dan, Speranța Cliseru și către șeful Jandarmeriei Laurențiu Cazan. Astfel, aceste invitații nu au avut avizul Comisiei de Apărare. Din acest motiv, Șerban Nicolae a cerut ca audierile să fie scoase de pe ordinea de zi. 

La ora 13.00, era așteptată la audieri Speranța Cliseru, urmată de Laurențiu Cazan, cel care a coordonat intervenția jandarmilor, iar la ora 14.30 ar fi trebui să se prezinte la audieri și ministrul de Interne Carmen Dan. 

O nouă propunere a lui Vela ca audierile să fie reprogramate săptămâna viitoare a primit susţinerea a doar patru senatori, scrie News.ro.

Ministrul Carmen Dan a declarat, luni, că va merge la Comisia de Apărare din Senat, unde va clarifica "tot ce este de clarificat" în legătură cu intervenţia din Piaţa Victoriei. 

"(...) Voi clarifica tot ceea ce este de clarificat într-un cadru instiţutional, aşa cum e normal, şi un astfel de cadru poate fi mâine la Comisia de Apărare din Senat, unde sunt invitată începând cu ora 14.30. Vă asigur că acolo avem toată disponibilitatea să răspundem tuturor întrebrilor", a declarat ministrul de Interne. 

Ea mai spunea că în cursul zilei de luni raportul clasificat privind violenţele din Piaţa Victoriei va ajunge la comisiile de apărare din Parlament şi că, între timp, acest raport al Ministerului de Interne a fost solicitat şi de către Parchetul Militar şi a fost pus la dispoziţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri