Sari la conținut

Puiu Popovicu cere anularea pedepsei. Contestația sa, discutată de instanța supremă

De la Londra, unde a fugit înainte să fie condamnat, omul de afaceri Puiu Popoviciu cere anularea pedepsei. Înalta Curte de Casație și Justiție, care l-a condamnat, în august, la şapte ani închisoare în dosarul „Băneasa”, judecă astăzi contestația în anulare depusă de avocații lui Popoviciu.

170523_ICCJ_PUI_POPOVICIU_04_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Puiu Popoviciu / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Puiu Popoviciu a părăsit România înainte ca Instanța supremă să dea sentința în acest dosar, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autoritățile române încearcă să îl extrădeze.

Omul de afaceri a fost reținut la Londra, pe 14 august, însă a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire, reamintește Agerpres.

Pe 3 august, Puiu Popoviciu fusese condamnat definitiv la 7 ani închisoare în dosarul "Băneasa". În același dosar, au mai fost condamnați Cornel Șerban (fostul șef DGIPI) — 2 ani și 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV București) — 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI) — 2 ani cu suspendare, Ștefan Diaconescu — 5 ani cu executare și Andrei Mihai Bejenaru — 6 ani cu executare.

Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

"În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București — Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale", susțineau procurorii.

Conform DNA, Universitatea de Științe Agricole nu a avut niciun beneficiu în urma acestei asocieri, dimpotrivă, a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare.

"Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha, a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru", mai spuneau procurorii.

Pe aceeași temă