Sari la conținut

Raluca Prună, la Digi24: Kovesi e probabil cel mai bun procuror şef de când e DNA. E prematur să spun dacă aş avea sau nu ceva împotriva prelungirii mandatului său

 

FOTO Agerpres

Am vorbit despre modificarea pachetului adoptat în 2004 privind justiţia, acum la11 ani de la adoptarea acestui pachet, CSM spune că a făcut propuneri pentru îmbunătăţire. Vorbim de legi organice, nu se pot modifica prin ordonanţă de urgenţă, nu sub mandatul meu.

M-am întâlnit cu asociaţii de magistraţi care au spus că în anumite puncte nu se regăsesc în acest proiect.

Dincolo de acest lucru, trebuie spus că orice proiect de modificare a unei legi organice trebuie supus unei consultări publice.

Discuţia nu a privit în mod particular numirea în parchete, dar e adevărat că această numire în parchete figurează printre propunerile de modificare. În 2004 când pachetul de legi au fost adoptate, propunerea era la CSM, legea a fost modificată în 2005. Trebuie să avem o dezbatere dar spun că, din cauză că nu vreau sub mandatul meu să modific prin OUG aceste legi, nu am decât opţiunea de a respecta aceste legi.

Legea recunoaşte procurorul ca pe un magistrat, dar procurorul faţă de judecător, funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei. Avem acest principiu în Constituţie, aşa că nu este împotriva bunelor practici ca propunerea să fie făcută de ministrul justiţiei, indiferent cine e acesta.

Va fi un an complicat, un an în care acest CSM este în ultimul an de mandat, am discutat în şedinţa anterioară de plen despre calendarul alegerilor, avem un consiliu care anul acesta îşi termină mandatul, avem un parlament care e în ultimul an de mandat, avem un ministru pentru un mandat limitat de un an”, a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a clarificat şi o declaraţie făcută anterior în legătură cu mandatul Codruţei Kovesi la DNA.

Nu am nimic împotriva Codruţei Kovesi, dimpotrivă, e probabil cel mai bun procuror şef al DNA de când e DNA.

Legea spune clar care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de procurori, legea vorbeşte de mandate de trei ani cu posibilitatea reînnoirii o dată. Există posibilitatea ca fără o procedură anume şi pe baza unor rezultate statistice, persoana care se află la conducerea unui anumit parchet să poată fi reînvestită.

Este prematur să spun dacă aş avea sau nu ceva împotriva prelungirii mandatului Codruţei Kovesi. Nu cred că pot face evaluări în direct privind o performanţă a procurorilor de cel mai înalt nivel în România”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Pe aceeași temă