Sari la conținut

Reacția CCR în cazul Toni Greblă: „Nu i se poate cere demisia” 

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că demisia este un act personal, iar judecătorul Toni Greblă poate alege să-şi dea demisia, Curtea Constituţională neputând să-i ceară acest lucru.

În legătură cu demisia, vreau să vă spun că demisia este un act personal, dacă dumnealui va alege să-şi dea demisia, este alegerea lui. Nu putem să-i cerem demisia pentru că legea noastră spune ce se întâmplă în situaţii de genul acesta”, a spus Zegrean.

El a mai explicat că Toni Greblă poate fi cercetat fără nicio aprobare.

„Deci, dumnealui poate fi cercetat fără nicio aprobare de la nimeni, doar în momentul în care s-ar pune problema arestării sau trimiterea în judecată, atunci se cere aprobare din partea instituţiei care a aprobat numirea la Curte. Din acel moment, mandatul lui este suspendat”, a precizat Zegrean. Augustin Zegrean a mai spus că pentru judecătorii CC a fost „o surpriză uriaşă” situaţia lui Toni Greblă.

„Pentru noi a fost o surpriză uriaşă, este pentru prima dată când un judecător, o persoană de la Curte a fost în această situaţie. Ne-a şocat, nu am ştiut până nu am văzut la televizor şi nu am primit comunicatul DNA”, a spus Zegrean.

Toni Greblă, sprijin pentru exporturi ilegale în Rusia. Un general în rezervă și un om de afaceri au fost audiați la DNA