Reacția CSM la dezbaterile despre pensiile speciale: „Consternare”

Data publicării:
sediul cu geamuri al cam
Foto: Consiliul Superior al Magistraturii / Facebook

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii „îşi exprimă consternarea” faţă de redeschiderea problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, care este „de neînţeles”, în contextul recentei adoptări de către Parlamentul României a legilor justiţiei. Comunicatul vine în contextul discuțiilor despre pensiile speciale din ultima vreme.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă consternarea faţă de modalitatea în care chestiuni esenţiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorităţii executive, fără existenţa unui dialog interinstituţional absolut firesc, cu consecinţe dezastruoase asupra funcţionării serviciului public al justiţiei, care se confruntă deja cu serioase dificultăţi din perspectiva insuficienţei resurselor umane”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Secţia pentru judecători reiterează solicitarea ca orice modificări legislative în ceea ce priveşte statutul judecătorilor să fie în acord cu principiul fundamental al independenţei justiţiei, inclusiv în componenta independenţei financiare a judecătorilor.

„În acelaşi timp, o eventuală intervenţie normativă în acest domeniu trebuie să fie realizată cu echilibru şi precauţie, cu respectarea cerinţelor fireşti de predictibilitate a legii, astfel încât să fie evitată destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său şi afectarea fără precedent a dreptului cetăţeanului de acces la justiţie”, arată comunicatul.

Secţia pentru judecători apreciază că este absolut necesară exprimarea unei poziţii clare şi fără echivoc a Consiliului de Management Strategic cu privire la problematica reglementării pensiilor de serviciu ale judecătorilor, „astfel încât să nu se aducă atingere însăşi substanţei drepturilor acestora”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri