Reacția DIICOT după declasificarea raportului MAI privind protestul din 10 august

Data actualizării: Data publicării:
protest 10 august bucuresti piata victoriei_nick stavre (29)
Foto: Nick Stavre

DIICOT anunță că raportul protestului 10 august, intitulat ”Informarea privind manifestația de protest desfășurată în municipiul București în data de 10.08.2018”, și declasificat de MAI cuprinde evaluări cu privire la modul de derulare a evenimentelor și intervenția forțelor de ordine.

„Înscrisul intitulat ”Informarea privind manifestația de protest desfășurată în municipiul București, în data de 10.08.2018”, declasificat de către M.A.I. la data de 14.11.2019, nu cuprinde date referitoare la implicarea unor persoane fără atribuții în activitatea de gestionare a intervenției jandarmeriei în timpul protestelor, ci evaluări contextuale cu privire la modul de desfășurare a evenimentelor și cu privire la capacitatea de reacție a forțelor de ordine.

Afirmațiile în sensul că ”potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ținut permanent legătura cu Liviu Dragnea și liderii huliganilor” nu au un fundament real”, transmite DIICOT, joi, într-un comunicat.

Surse HotNews: Liviu Dragnea a ținut legătura cu un subsecretar de stat din MAI care a dat ordine la protestul din 10 august

Potrivit unor surse din DIICOT citate de HotNews.ro , un subsecretar de stat din Ministerul de Interne, Mihai Valeriu, ar fi ținut permanent legătura cu Liviu Dragnea și cu liderii huliganilor în timpul protestelor din 10 august 2018. Acest oficial din MAI ar fi fost cel care a dat ordinele după ce fostul ministru Carmen Dan, aflată oficial în concediu în ziua respectivă, a venit la minister și a preluat comanda operațiunilor.

Mihai Valeriu a transmis un drept la replică:

În cadrul știrilor prezentate recent despre evenimentele din 10 august 2018, au fost făcute și referiri la adresa mea, care mi-au afectat considerabil demnitatea personală, dar mai ales pe cea profesională.

În virtutea acestor aspecte, doresc să aduc câteva clarificări pe care le consider esențiale pentru mine și imaginea mea publică, dar și pentru informarea corectă a opiniei publice.

Vă pot spune că este foarte dificil să văd cum sunt redus la statutul de "șofer al cuiva" (cu tot respectul pentru această meserie), după 24 ani de muncă și pregătire profesională continuă, timp în care am ocupat cu precădere funcții operative și, în ultimul timp, de comandă.

Mi-aș fi dorit ca în acest context, să regăsesc, în contrabalanța informațiilor prezentate, mai mult profesionalism și curiozitatea jurnalistică de a verifica cine este "acel șofer", care a fost numit în funcția de subsecretar de stat și responsabilizat cu ordinea și siguranța publică națională.

Cu toate că CV-ul meu este public, iar informațiile pe subiectul abordat sunt importante pentru opinia publică, care are dreptul să cunoască în mod corect cine ocupă o funcție de demnitate publică în țara noastră, niciun moment nu s-a făcut vreo referire la pregătirea și experiența mea profesională și nici nu mi-a fost solicitat dreptul la replică.

Principiile de bază ale jurnalismului vizează oriunde în lume, pentru un jurnalist care se respectă, verificarea informațiilor din mai multe surse, obiectivitate, echidistanță, respectarea dreptului la liberă exprimare și cel mai important, respectarea demnității și dreptului la imagine al fiecărei persoane despre care relatează o știre.

Nu am regretat niciun moment cariera pe care ales să o urmez și mi-am asumat întotdeauna răspunderea pentru acțiunile mele. Nerespectarea principiilor ce guvernează munca pe care am desfășurat-o implică răspunderea legală (penală), lucru pe care mi-l asum în totalitate!

Vorbele nesusținute de adevăr pot face mult rău, gratuit și ireparabil.

Aș dori ca acum, după o muncă de-o viață dedicată serviciului public, să îmi păstrez demnitatea neștirbită și respectul familiei, precum și al celor cu care am lucrat împreună sau pe care am avut privilegiul să-i conduc, prin prisma funcției deținute.

Totodată consider că doar aceste persoane, care au lucrat efectiv cu mine și mă cunosc, sunt îndreptățite să vorbească despe mine în ceea ce privește caracterul meu, comportamentul și evoluția mea profesională, ce știu și ce nu știu, sau modul meu de relaționare cu oamenii.

Vă rog să îmi permiteți că acestui mesaj să îi atașez CV-ul meu și totodată, să vă asigur de toată deschiderea și disponibilitatea pentru a clarifica orice aspect care mă implică și este de interes pentru opinia publică.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri