Reacția DNA după apariția presupuselor înregistrări de la biroul din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
sigla dna

Direcția Națională Anticorupție a reacționat sâmbătă, într-un comunicat, la înregistrările apărute vineri în spațiul public privind o presupusă discuție purtată între procurorii din cadrul Serviciului teritorial Oradea. Presupusele discuții datează din luna ianuarie 2018, iar Parchetul ICCJ a anunţat deja că a deschis un dosar penal. În presupusele discuţii de la DNA Oradease vorbeşte despre „liniştirea” unor judecători. DNA anunță că au fost solicitate note explicative procurorilor de la Serviciul Teritorial Oradea.

sigla dna

Comunicatul DNA spune că șeful serviciului teritorial Oradea din acea perioadă deja a fost schimbat încă din aprilie, în urma constatării unor nereguli. Au fost făcute două controale, în urma cărora au fost constatate greșeli de management, dar nu și existența unei stări conflictuale între procurori și judecători.

Comunicatul DNA:

„Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților, susținând în mod constant că procurorii DNA trebuie să își desfășoare activitatea de urmărire penală cu imparțialitate și stricta respectare a legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

În ceea ce privește aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spațiul public și de eventualele nelegalități în declanșarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistrați, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunități de Parchet.

Cu privire la activitatea Serviciului teritorial Oradea, din dispoziția conducerii DNA, în cursul anului 2018, procurorul-șef adjunct, care coordonează această subunitate, a efectuat două controale (în martie și decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul-șef al acestui Serviciu, propunere care a fost însușită și materializată prin delegarea unui alt magistrat în această funcție de conducere, începând cu data de 01 aprilie 2018.

De asemenea, din dispoziția conducerii DNA au fost preluate la Structura Centrală două cauze care vizau magistrați și în care ulterior s-a dispus soluția clasării.

În cursul aceluiași an, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reținând deficiențe manageriale în sarcina celor doi procurori șefi care au îndeplinit funcții de șefi în ultimii ani. În același raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură și instanțele de judecată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri