Reacția ironică a ministrului Justiției, după ce Iohannis a refuzat să o numească pe Adina Florea la șefia DNA

Data actualizării: Data publicării:
Declarații făcute de Tudorel Toader după adoptarea OUG privind legile justiției. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ironizat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge numirea Adinei Florea la conducerea DNA, declarându-se surprins că acesta a terminat de citit şi de înţeles aşa de repede.

181015_TUDOREL TOADER_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Mă surprinde faptul că a terminat de citit şi de înţeles aşa de repede!”, a declarat ministrul Toader pentru stiripesurse.ro, potrivit News.ro. 

Preşedintele Klaus Iohannis a respins miercuri numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Aceste condiții fac referire la articolele (10) și (12) din Legea nr. 303/2004.

Cele două alineate invocate de preşedintele Iohannis se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

Alineatul 10 prevede că „nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege”.

Alineatul 12 menţionează că „înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri