Reacția lui Iordache la poziția DNA privind modificările Legilor Justiției

Data actualizării: Data publicării:
tudorel iordache
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Comisiei parlamentare speciale privind domeniul Justiției, Florin Iordache, a declarat, miercuri, că poziția procurorilor anticorupție asupra proiectelor de modificare a Legilor Justiției este consultativă, menționând că la elaborarea acestora s-a ținut cont și de propunerile magistraților.

tudorel iordache
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Propunerile pe care noi le-am făcut țin cont de propunerile pe care magistrații le-au făcut. Fără îndoială, este un aviz consultativ. Ceea ce e important pentru noi ar fi să stăm de vorbă aplicat pe fiecare articol și pe acele propuneri constructive pe care noi le-am făcut. Este vorba despre o independență a Inspecției Judiciare, este vorba despre o numire a procurorilor și a judecătorilor, cât și de răspunderea magistraților. Sunt chestiuni care considerăm în acest moment că trebuie reglementate. Sunt foarte multe decizii ale CCR care trebuie cuprinse în cele trei legi”, a afirmat Iordache, întrebat în legătură cu poziția procurorilor anticorupție privind proiectele de modificare a Legilor Justiției.

Întrebat ce se întâmplă dacă avizul CSM va fi negativ, Iordache a subliniat că se va ține cont de toate avizele și de pozițiile exprimate în comisie.

„Fără îndoială ținem cont de toate avizele, ținem cont de pozițiile exprimate în cadrul comisiei. Vom invita la discuții atât reprezentanții CSM, cât și reprezentanții Ministerului Justiției și reprezentanții asociațiilor profesionale”, a adăugat Iordache.

Referitor la pragul pentru abuzul în serviciu sau la redefinirea acestuia, Florin Iordache a spus că „sunt cel puțin 16 propuneri cu diverse modalități ale pragului, dar repet putem lua în calcul (...) și o reformulare a definiției abuzului în serviciu. Este vorba despre decizia Curții care precizează un folos. În acea redefinire putem discuta despre ce înseamnă un folos însușit de cel care ar comite un abuz în serviciu. (...) Deci, sunt două variante posibile. Este o variantă care vizează stabilirea unui prag, dar este și o variantă care vizează stabilirea unui folos. Adică, dacă nu există un folos, nu există un abuz”, a susținut Iordache.

El a precizat că proiectele de modificare a Legilor Justiției vor intra miercuri în dezbaterea comisiei speciale parlamentare.

Procurorii anticorupție au apreciat, miercuri, că, în lipsa unei consultări a magistraților și a unor studii de impact, se impune respingerea „în bloc” a proiectelor de modificare a Legilor Justiției, prin acordarea de către CSM a unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri