Reacția lui Tudorel Toader după ce Augustin Lazăr și-a anunțat candidatura la un nou mandat de procuror general

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader inquam octav ganea 20190219170334_OGN_4866-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că „fiecare are o părere bună despre sine” și că orice procuror care îndeplineşte condiţiile are dreptul să se înscrie în cursa pentru șefia Ministerului Public. Oficialul a reacționat astfel la anunțul lui Augustin Lazăr, actualul procuror general, că se înscrie în cursă pentru un nou mandat.

tudorel toader la psd gest cu mana ID102099_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministrul Justiției, Tudorel Toader. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Fiecare are o părere bună despre sine şi dânsul e îndreptăţit la aceeaşi atitudine. Orice procuror care îndeplineşte condiţiile legii are dreptul să se înscrie. Eu voi fi în comisia de selecţie, care face propunerea către CSM şi mai departe către preşedinte, mă voi exprima acolo, nu acum”, a spus Tudorel Toader.

Întrebat ce îl recomandă pe Augustin Lazăr pentru un nou mandat, Tudorel Toader a răspuns: „Întrebaţi-l pe dânsul! Nu-mi cereţi mie să exprim poziţia înainte de interviu”.

Întrebat în legătură cu o imaginea pe care a postat-o pe Facebook după ce Augustin Lazăr şi-a anunţat canddiatrura şi care înfăţişa un apus, ministrul a afirmat: „Nicio asemănare nu este tot timpul întâmplătoare”, potrivit News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a anunţat luni că îşi va depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de ministrul Justiţiei pentru selectarea viitorului procuror general.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, obţinerea unui nou mandat „ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Funcția de procuror general devine vacantă în 28 aprilie, când expiră primul mandat al lui Augustin Lazăr. Conform legii, acesta poate ocupa această funcție timp de cel mult două mandate.

Ministrul Justiţiei a declanşat în 14 martie procedura de selecţie pentru noul procuror general. Candidaturile pot fi depuse până la 28 martie, ora 17:30, procedura de selecţie urmând să se încheie în 5 aprilie.

Anul trecut, Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare a procurorului general în octombrie 2018. Procedura nu s-a finalizat, în condițiile în care există un proces pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, prin care Lazăr a cerut suspendarea raportului de evaluare întocmit de ministrul Justiției, pe baza căruia Tudorel Toader a solicitat președintelui Klaus Iohannis revocarea lui Augustin Lazăr. CSM a dat aviz negativ acestui raport.

Ministrul Justiției este cel care, în urma procesului de selecție, face propunerea pentru funcția de procuror general.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri