Sari la conținut

Reacția lui Tudorel Toader după hotărârea CSM că declarațiile ministrului, privind dosarul Belina, afectează Justiția

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader califică drept "emoţională" hotărârea CSM potrivit căreia, conform unor surse din Consiliu, declaraţiile sale privind dosarul Belina au afectat independenţa Justiţiei, decizia venind în urma unei sesizări a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi.

170227_TUDOREL_TOADER_MJ_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

"CSM – o hotărâre emoţională!", scrie Toader pe Facebook, reluând declaraţia dată de el cu privire la dosarul Belina şi decizia Curţii Constituţionale cu privire la anchetarea vizând hotărâri de Guvern, potrivit News.ro.

Toader reaminteşte că a declarat: "Procurorul nu poate să ancheteze oportunitatea, circumstanţele, împrejurările sau legalitatea adoptării unei Hotărâri de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infracţiune prevăzută în Codul penal sau în Legile speciale. Nu există nici o infracţiune constând în adoptarea unei Hotărâri de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnică legislativă. Eventuala nelegalitate a unei Hotărâri de Guvern se verifică de către instanţa de contencios administrativ".

După aceea, adaugă extrase din considerentele deciziei CCR: "Cu privire la critica referitoare la anchetarea oportunităţii/ împrejurărilor/ circumstanţelor emiterii unei hotărâri de Guvern, este evident că, în privinţa oportunităţii emiterii actului administrativ individual, unitatea de parchet nu are competenţa de a începe urmărirea penală, însă are competenţa de a cerceta faptele de natură penală săvârşite în legătură cu emiterea acestuia. Astfel, Curtea constată că nu există nici un mecanism de control al oportunităţii emiterii actului administrativ. Prin urmare, dacă legea permite realizarea unei anumite operaţiuni administrative în sensul în care o lasă în marja de apreciere a organului administrativ, nu poate fi pusă în discuţie cenzurarea oportunităţii aprecierii acestuia din urmă. [….] Aşadar, Curtea reţine că, de principiu, competenţa cercetării legalităţii actelor administrative aparţine instanţei de contencios administrativ şi numai cu titlu incidental acestea pot fi cercetate de instanţa care judecă în materie penală în măsura în care în cauză este adusă o acuzaţie în materie penală cu privire la acte/ fapte săvârşite în legătură cu emiterea actului respectiv”.

CSM a discutat marţi solicitarea şefei DNA Laura Codruţa Kovesi de a analiza dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

În urma şedinţei a apărut informaţia conform căreia sesizarea lui Kovesi a fost admisă, CSM stabilind că declaraţiile lui Toader vizând ancheta în Dosarul Belina au afectat independenţa sistemului judiciar.

Consiliul a anunţat că ordinea de zi soluţionată marţi va fi făcută publică miercuri, 20 decembrie.