Reacție dură a lui Augustin Zegrean, după ce CCR a decis să nu se mai întâlnească cu experții Comisiei Europene pe MCV

Data publicării:
augustin zegrean captura youtube

Fostul președinte al Curții Constituționale critică o decizie luată recent de plenul Curții Constituționale, de a nu mai fi implicată în programul delegațiilor Comisiei Europene în contextul Mecanismului de Coooperare și Verificare.

„Prin decizia aceasta, CCR face un pas mare la stânga-mprejur”, a spus Augustin Zegrean pentru ziare.com.

Curtea Constituțională arată, într-un comunicat, că la cea mai recentă întâlnire cu reprezentanții CE, președintele CCR, Valer Dorneanu, „i-a informat pe membrii delegației asupra opiniei Plenului Curții Constituționale cu privire la participarea sa în continuare la aceste întâlniri. Pornind de la rolul, locul și atribuțiile Curții Constituționale în cadrul statului de drept, care o obligă să aibă o poziție de neutralitate în relațiile dintre autoritățile publice și îi impun obligația de rezervă în ceea ce privește exprimarea unor puncte de vedere ce fac obiectul dezbaterilor publice, cu eventuale conotații politice, Plenul Curții și-a manifestat dorința de a nu mai fi implicat în programul delegațiilor Comisiei Europene în contextul MCV. De altfel, Curtea Constituțională nu este vizată de problematicile/obiectivele urmărite prin instituirea MCV. În discuțiile cu privire la realizarea obiectivelor MCV, Curtea nu se poate angaja în aprecieri la adresa unor instituții vizate în rapoartele MCV, în sensul de a analiza și evalua activitatea acestora.

Membrii delegației au apreciat această poziție a Curții și au subliniat faptul că niciodată nu au privit întâlnirile cu membrii Curții ca pe o modalitate de monitorizare sau control a acesteia”.

Augustin Zegrean spune însă că nu este vorba despre o încălcare a rezervei.

„Este o relație absolut normală cu UE. Eu cred că, dimpotrivă, era foarte bine că acei oameni se întâlneau și cu CCR. Ei nu veneau la Curte în misiune de control”, a spus Zegrean.

„Pe ei îi interesa să afle care este practica CCR în anumite privințe. Fiecare judecător vorbea despre deciziile mai importante pe care le-a redactat în ultima vreme. Ei nici nu prea puneau întrebări. Noi spuneam ce aveam de spus.

Nu ne-au mustrat, nu ne-au întrebat despre activitatea Parlamentului sau a Justiției. Îi interesa doar activitatea noastră și doar despre asta discutam. La finalul fiecărei întâlniri le spuneam în glumă că sper să fie ultima când vin, dar asta în ideea că se va ridica MCV”, a adăugat el.

„MCV este o obligație legală care decurge din tratat, nu este obligație politică. Toate rapoartele MCV arată că CCR se află în centrul statului de drept, deci alături de puterea judecătorească asigură independența sistemului judiciar”, a spus și fostul ministru de Externe și Justiție Cristian Diaconescu, pentru ziare.com.

El consideră că această decizie reprezintă un precedent periculos: „nu era vorba aici despre explicații, ci despre clarificări între parteneri. Mâine poate că o altă instituție sau ministrul Justiției va spune că nu discută, pentru că nu are chef”.

Citiți mai mult pe ziare.com.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri