Reacții după condamnarea lui D. Voiculescu. L. Ștefan, expert anticorupție: „Decizie dură, care arată că politicienii nu mai sunt deasupra legii”

Data publicării:
6049671-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

„Această decizie ne spune că nu se poate fugi de justiție la infinit, chiar dacă ești Dan Voiculescu. Și-a dat demisia din Parlament pentru a scăpa de ICCJ, a sperat că judecatorii de la tribunal vor fi mai blânzi. Iată că azi vedem o decizie dură, care ne arată că politicienii nu se mai află deasupra legii. Spălarea de bani, având niște pedepse foarte mari, se prescrie mai greu”, a spus Laura Ștefan.

„Strategia lui Voiculescu nu este foarte inteligentă și nu este folosită doar de el, ci toți politicienii din România speră că vor reuși să ajungă la termenul de prescripție. Iata că nu se reușește asta. Cât privește acuzațiile de dosare politice am răsauzit această replica, e un laitmotiv, însă procesele se termină cu condamnare în proporție de 90 la sută”, a mai precizat aceasta.

Adrian Moraru, director IPP: „Sunt bucuros că începem să tăiem rădăcinile comunismului”

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, a declarat, la Digi24, că decizia de astăzi a Tribunalului București nu l-a suprins. „Sunt bucuros că începem, în sfârșit, să tăiem rădăcinile comunismului și ale acestui clientelism pe care îl trăim de un sfert de secol”, a spus A. Moraru.

Condamnarea lui Dan Voiculescu „e o dovadă că nu există o rețea clientelară care-și trage seva din perioada comunistă și care poate să fie deasupra legii. Și acesta este lucrul cel mai important”, a adăugat directorul adjunct IPP.

Pe de altă parte, el a apreciat că justiția va eșua în încercarea de a recupera „prejudiciile din aceste cauze”.

Toni Greblă: Dan Voiculescu a utilizat portițe legale pentru a lungi procesul

Toni Greblă, vicepreședinte al comisiei juridice a Senatului, consideră că demisiile repetate ale lui Dan Voiculescu din Legislativ au fost „portițe legale” pentru a lungi soluționarea procesului său, care astăzi a făcut „un prim pas concret”.

„Este dreptul oricărui inculpat trimis în judecată să încerce să folosească în favoarea lui orice prevedere legală. În cazul de față inclusiv ÎCCJ a dat o decizie care permite unor inculpați trimiși în judecată, în funcție de faza procesuală în care se află să poată să fie judecați de curtea supremă, fie dacă își dau demisia, de instanța de drept comun. Domnul Voiculescu, având această portiță legală, evident că a utilizat-o, evident în scopul de a lungi soluționarea dosarului, soluționare care iată azi face un prim pas concret”, a comentat Toni Greblă.

„Din punct de vedere moral, putem comenta și fiecare să avem o opinie cu privire la această demisie și realegere, care i-au permis să mute dosarul de la o instanță la alta, cu evident pierderea de timp. Dar ăsta e și rolul alegătorilor, care trebuie să fie în general un pic mai atenți, fără să vorbesc acum neapărat de domnul Voiculescu. Sunt mulți aleși în Parlament sau în alte demnități al căror comportament cel puțin moral, ca să nu mă refer la alte lucruri, lasă de dorit”, a conchis Toni Greblă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri