REACȚII la raportul MCV. Ministrul justiției le transmite un mesaj parlamentarilor

Data publicării:
raluca pruna la guvern

Eu sper ca Parlamentul, ca membrii Parlamentului, să citească acest raport așa cum au făcut-o de fiecare dată și mai sper să ne putem așeza la masă astfel încât să putem discuta despre ce rămâne de făcut. Parlamentul și activitatea Parlamentului în ceea ce privește chestiunea imunităților e un subiect în care Comisia nu a putut constata un progres, Comisia spune ca mai sunt lucruri de făcut și din punctul acesta de vedere, da, e de datoria mea să discut cu Parlamentul și sunt sigură că fac și ei propria analiză”, a declarat, miercuri, ministrul justiției, Raluca Prună, întrebată dacă, după raportul Comisiei Europene privind aplicarea MCV, are să le transmită ceva parlamentarilor, care au fost cel mai mult criticați în documentul european.

Raportul este în general un raport bun, se înscrie în seria ultimelor două rapoarte care notează progrese cu privire la instituțiile care sunt prinse în așa-numitele „benchmark”-uri, a apreciat ministrul justiției.

„Putem spune că în ansamblu sistemul judiciar a continuat să dea dovadă de profesionalism”, a spus Raluca Prună, care a mulțumit judecătorilor și procurorilor din România pentru efortul pe care l-au făcut în toți cei zece ani de când România este monitorizată pe justiție.

Lor, celor care sunt profesioniști în acest sector, le datorăm aceste rezultate și trebuie să mai spunem că după zece ani de la instituirea Mecanismului, după trei rapoarte pozitive, există premise destul de clare ca într-un orizont de timp apropiat acest mecanism să nu mai fie necesar, să se poată constata de către Comisia Europeană și de către autoritățile române, de către societate în general, că MCV nu mai este necesar”, a spus ministrul justiției.

Întrebată dacă i se pare corect ca aderarea României la Schengen să fie condiționată de rapoartele MCV, Raluca Prună a insistat că nu este vorba despre o monitorizare, ci de un mecanism de cooperare și verificare și a arătat că și în opinia Comisiei este clar că cele două dosare sunt separate și instituite prin decizii diferite. „Acestea fiind spuse, sigur că în măsura în care mai vorbim de corupție în România – nu de combatarea marii corupții, ci de exemplu de prevenire, unde raportul spune că mai avem multe de făcut – probabil că este inevitabil ca o anumită legătură, nu între Schengen și raport, dar între raport sau acest aspect al corupției și orice fel de zonă de funcționare a unei societăți, să fie făcută”, a punctat Raluca Prună.

Ministrului justiției i s-a cerut și o estimare a orizontului de timp în care MCV ar putea fi ridicat.

Eu ca ministru cred că am o datorie – să mă concentrez pe ceea ce mai rămâne de făcut și este consemnat în raport și sigur datoria mea este de a discuta cu interlocutorii mei de la Comisia Europeană, astfel încât să putem constata că totuși prin comparație cu alte state membre, care au și ele un mecanism sau care nu au mecanism, România cred că a făcut dovada în toți acești ani sau în ultimii ani că are instituții funcționale și mai cu seamă că a internalizat acest proces de reformă și în sensul ăsta prim-vicepreședintele CE, Timmermans, a spus în comunicatul pe care l-a dat că acest proces este internalizat. Așa fiind lucrurile, eu am speranțe destul de bine întemeiate că un orizont de timp va fi dat. Dar e prematur și neserios să mă apuc să speculez cu privire la dată”, a răspuns Raluca Prună.

Citiți și:

Reacții la raportul MCV: Guvernul ar vrea un orizont de timp pentru finalizarea monitorizării

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri