Rechizitoriu. Tablourile furate din Olanda au fost aduse în perne și arse în sobă

Data publicării:
tablou-1

Informaţia apare în dosarul trimis de procurori în instanţă. Încă nu au fost depuse concluziile expertizei cenuşei găsite în casa femeii.

Suspecţii au povestit anchetatorilor cum au reuşit să fure cele șapte opere de artă, profitând de lipsa supravegherii video de la muzeul olandez.

Prejudiciul stabilit ajunge la 18 milioane de euro. Criticii de artă spun că, vândute separat, tablourile ar fi valorat 200 de milioane de euro.

În fata anchetatorilor, mama lui Radu Dogaru, unul dintre suspecţi a povestit cum a pus cele şapte pânze pe foc.

"În mintea mea a încolţit ideea că dacă tablourile nu vor fi găsite niciodată, nu vor fi probe împotriva lor şi nu vor putea fi condamnaţi.(...) după percheziţia din 13 februarie 2013, cam la circa 4 zile, într-o noapte m-am hotărât să distrug aceste tablouri prin ardere”, a povestit femeia.

„Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile(...). Am băgat sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet”, a spus Olga Dogaru.

Femeia spune că a aruncat cenuşa într-o râpă de la marginea localităţii. În cazul femeii, procurorii au deschis un dosar separat, în care va fi judecată pentru distrugere. În prima fază a anchetei, nici unul dintre suspecți nu a recunoscut acuzațiile.

Citiți și:
GALERIE FOTO. Imagini cu românii suspectați de furtul tablourilor valoroase, surprinse în muzeul din Rotterdam

În fața anchetatorilor, aceștia au povestit apoi ca au filat cîteva zile muzeul.

„Arăt că nu era instituit un perimetru de distanţă în jurul tablourilor expuse, astfel că orice vizitator putea chiar să le atingă (...) Cu ocazia vizitării muzeului am constatat că nu sunt camere de supraveghere în locul în care sunt expuse tablourile”, le-a declarat anchetatorilor Radu Dogaru.

În toiul nopţii, Radu Dogaru şi Adrian Procop, arestat în lipsă, au intrat în muzeu şi au luat tablourile. Pânzele au fost puse în două plase de rafie. Furasera panze de Picasso, Paul Gaugain, Henri Matisse, Claude Monet şi Lucian Freud. S-au speriat când au văzut că jaful este puternic mediatizat şi au decis să le aducă în România.

„Am scos sacoşa în care se aflau tablourile ca să le pun în interiorul pernelor. Am desfăcut ramele de la tablouri şi am băgat picturile în interiorul pernelor”, a povestit Radu Dogaru.

Aşa au ajuns în ţară tablourile, iar cei trei suspecţi au încercat să le vândă.

Planurile le-au fost date peste cap de ancheta poliţiştilor, iar Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu au fost arestaţi preventiv la începutul anului. După câteva săptâmani, a fost arestată şi Olga Dogaru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri