Recurs în dosarul fraudei bancare de 85 de milioane de euro

Data publicării:
traseul 20fraudei 20bancare 20din 2013 20dec-39890

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă recursul înaintat de procurori asupra deciziei de cercetare în stare de libertate a omului de afaceri.

Tot astăzi se judecă şi recursul celorlalţi inculpaţi în dosarul fraudei bancare de 85 de milioane de euro.

În 16 decembrie, Marius Locic şi Ioan Creştin au primit interdicţie de a părăsi ţara, potrivit unei decizii luate de completul Curții de Apel Bucureşti. Ei au scăpat astfel, de arest, urmând să fie cercetaţi în libertate. Alţi patru acuzaţi din acest dosar au primit mandat de arestare preventivă.

Aceştia sunt Adrian Martiş şi Andrei Nanu - directori de sucursale BRD, Andrei Suditu şi Claudia Maria Peter (persoană care se afla în cercul foarte apropiat de relaţii al lui Vasile Creştin şi care executa întocmai dispoziţiile date de către cei doi directori BRD).

Acuzațiile procurorilor

Procurorii DIICOT arată în referatul cu propunerea arestării preventive a 13 persoane şi a altor 3 în lipsă în cazul fraudării unor bănci, că o societate controlată de Vasile Creştin i-a dat lui Marius Locic bani care ulterior au fost folosiţi pentru mituirea senatorului Cătălin Voicu.

Anchetatorii DIICOT arată în documentul citat că „societatea Agrocereal a fost folosită de Vasile Creştin pentru a efectua plăţi în contul lui LOCIC Imobiliare, bani ce au fost folosiţi de Marius Locic pentru mituirea senatorului Voicu Cătălin”.

Conform anchetatorilor, reteaua infracţională era de tip piramidal. Liderii erau omul de afaceri Vasile Creştin şi directorii la sucursale BRD Adrian Martiş şi Mihail Nanu.

Cu ajutorul unor notari şi evaluatori reuşeau să obţină credite cu garanţii false sau supraevaluate. În acte, banii erau luaţi pe numele a aproape 35 de societăţi comerciale. Procurorii susţin că fiecare firmă avea o persoană interpusă, controlată de lideri. Astfel, ei au reuşit să scoată milioane de euro din bănci, pe numele unor societăţi care, în realitate, nu ar fi putut obţine împrumuturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri