Sari la conținut

Recurs. O asistentă maternală acuzată că a încercat să omoare copiii pe care îi avea în grijă află câţi ani va petrece după gratii

O fostă asistentă maternală acuzată că timp de doi ani i-ar fi maltratat pe cei doi copii pe care îi avea în grijă află miercuri cât timp va rămâne după gratii. În prima instanţă, Fănica Grădinaru a fost condamnată la 15 ani de închisoare. Femeia este acuzată de tentativă de omor şi rele tratamente aplicate minorului.

Timp de doi ani, cei doi copii care se aflau în grija fostei asistente maternale şi a soţului ei au trecut prin momente groaznice. Femeia i-a băgat cu capul în toaletă, i-a bătut cu bâte de lemn, i-a opărit şi i-a ţinut dezbrăcaţi, afară, în frig. După doi ani, chinul celor mici a luat sfârşit. Fănica Grădinaru a fost reţinută, după ce băieţelul în vârstă de nouă ani şi fetiţa de şase ani au ajuns la spital în stare gravă.

Femeia „a exercitat diferite acte de violenţă şi cruzimi asupra părţii vătămate (fetiţa în vârstă de şase ani - n.red.). A băgat-o cu capul în vasul de toaletă, trăgând apa, a lovit-o cu capul de diferite obiecte, a scufundat-o în cadă, ţinându-i capul sub apă, a lovit-o pe tot corpul cu o bâtă de lemn, a expus-o noaptea la temperaturi scăzute, ţinând-o dezbrăcată afară, a opărit-o, a tăiat-o la buzele superioare şi inferioare şi la braţul stâng, leziuni pe care le-a tratat într-un mod superficial, provocând infectarea acestora, cu intenţia indirectă de a-i suprima viaţa”, se arăta în motivarea Tribunalului Bucureşti.

De asemenea, Fănica Grădinaru „a exercitat diferite acte de violenţă şi cruzimi asupra acesteia, precum şi alte acţiuni (nealimentarea corespunzătoare, obligarea fetiţei să răspundă la un alt nume şi să relateze aspecte nereale privind vătămările suferite), care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a părţii vătămate”.

Acte similare de violenţă au fost săvârşite şi asupra băiatului, pe care „l-a băgat cu capul în vasul de toaletă, trăgând apa, l-a lovit cu capul de diferite obiecte, l-a scufundat în cadă, ţinându-i capul sub apă, şi l-a expus noaptea la temperaturi scăzute, ţinându-l dezbrăcat afară, cu intenţia indirectă de a-i suprima viaţa”.

Fănica Grădinaru a fost acuzată de tentativă de omor deosebit de grav şi rele tratamente aplicate minorului. La începutul anului, Curtea de Apel Bucureşti a decis să o condamne pe asistenta maternală din Ilfov la 15 ani de închisoare. În plus, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Ilfov a fost obligată să plătească despăgubiri morale de 125.000 de euro.

Cei doi copii au ajuns în plasament la cei doi soţi după ce tatăl lor biologic le-a ucis mama.