Reforma penitenciarelor începe cu dezinsecţia

Data publicării:
inchisoare verde - captura

„Concret am început operaţiunea - deşi nu am făcut o campanie - curăţenie în penitenciare. Acţiunea a început deja, deocamdată la un număr limitat de penitenciare. Nu are un termen iar eu o să profit de vacanţa de vară şi o să mă duc inopinat în penitenciare pentru a vedea dacă s-a făcut sau nu curat”, a spus Raluca Prună.

Principala temă a discuţiilor avute de ministrul Justiţiei cu directorii penitenciarelor a fost aglomeraţia. România are în acest moment 28.000 de deţinuţi şi doar 18.000 de locuri în închisori.

„O măsură alternativă la suprapopulare, dar nu numai, este și consolidarea sistemului de probațiune. Asta spune noul Cod de procedură penală. Este o nouă filosofie și trebuie și aici să lucrăm destul de mult. Am făcut un temei legal pentru ca sistemul de probațiune să primească 565 de posturi noi, pe care trebuia de altfel să le primească în ultimii trei ani și nu le-a primit”, a declarat Raluca Prună, citată de Agerpres.

De asemenea, ministrul Justiţiei a anunţat şi că sunt planuri pentru construcţia a trei noi penitenciare.

„Guvernul s-a obligat printr-o strategie adoptată anul trecut pentru construcția a două penitenciare noi de câte 1.000 de locuri fiecare și este un lucru cert - există finanțare pentru așa ceva. Mai există intenția unui finanțator, prin fonduri norvegiene, de a face un al treilea penitenciar, dar nu știu să vă spun mai multe, câte locuri va avea, în orice caz nu mai puțin de 500. Dar, în afară de asta, este îndeobște cunoscut că simpla construcție de locuri noi de detenție nu ține loc de viziune”, a spus Raluca Prună.

Viziunea despre care vorbeşte ministrul este ceea ce s-ar putea numi „aducerea pe calea cea dreaptă” a deţinuţilor. „Noi nu trebuie să uităm că tot acest sistem are finalitatea reintegrării sociale a deținutului. Trebuie să avem o viziune mai largă în care implicăm și viața de după penitenciar”, crede ministrul Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri