„Regretabilă eroare” și precizări de la Guvern: Proiectul care prevede închisoare pentru cei care dezvăluie informații din dosare penale este avizat negativ

Data publicării:
guvern

UPDATE 0:10 Comunicatul de la biroul de presă al Guvernului: 

„Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după şedinţa de guvern s-a transmis informaţia că toate proiectele prezentate în şedinţa de guvern au primit aviz favorabil.

Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative iniţiate în prezent, există câteva care nu au primit aviz favorabil.

Printre acestea se enumeră şi proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de către Guvernul României”.

----------------------

Amendamentul propus de senatorul PSD Șerban Nicolae spune că nicio persoană nu poate dezvălui informații din dosare penale. Potrivit amendamentului de la Codul Penal, persoana care dezvăluie informații din dosare penale riscă o pedeapsă de închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă este vorba de magistrați, pedeapsa crește, ei riscând să facă între 2 și 5 ani de închisoare.

Senatorul Șerban Nicoloae susține că nu este vorba și despre presă, dar amendamentul scris chiar de el îl contrazice. Din articol rezultă foarte clar că nimeni nu ar avea voie să divulge astfel de informații, nici sursa inițială, dar nici jurnalistul care publică informațiile.

În urmă cu o lună, legea a trecut tacit de Senat, iar astăzi a venit și un punct de vedere favorabil din partea Guvernului. Un aspect important este faptul că Guvernul are în Parlament majoritatea necesară pentru a trece o astfel de lege, iar dacă Executivul a oferit un punct de vedere favorabil, înseamnă că propunerea senatorului PSD este agreată și de majoritatea parlamentară.

Forma actuală din Noul Cod Penal, în vigoare:  (3) „Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”.

Forma propusă de senatorul Şerban Nicolae: „Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri