Relu Fenechiu va afla verdictul în dosarul „Transformatorul” pe 12 iulie. Procurorii cer 15 ani de închisoare

Data publicării:
fenechiu Mediafax Foto-Liviu Chirica-1

Actualizare 19.00. La ieșirea de la DNA, Relu Fenechiu a declarat că procuratura întotdeauna cere pedeapsa maximă, dar s-a declarat optimist în privința verdictului judecătorilor.

„Aștept ziua de 12 iulie și după aceea aștept să văd dacă mă ocup în continuare de a atrage fonduri europene și a reface companiile din subordinea ministerului sau mă ocup de altceva”, a spus Relu Fenechiu.

Ministrul a adăugat că, în cazul în care va fi condamnat, va demisiona din funcție.

Actualizare 15.50. DNA a cerut pedepse cu închisoare cu executare pentru Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, și trei foști directori ai Electrica Moldova, în dosarul Transformatorul. Pentru fiecare dintre cei acuzați, procurorul a cerut o pedeapsă de 15 ani de închisoare.


Actualizare 15:25: Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, va afla verdictul ÎCCJ vinerea viitoare, în data de 12 iulie.


Actualizare 14.30. Chiar m-am dus la domnul Marghidan (n.red. martor îm acest caz) să-l întreb dacă dumnealui își mai amintește de așa ceva și mi-a zis că nu s-a întâmplat niciodată. Ori m-a confundat martorul, ori a vrut să spună și el ceva. Singurul lucru de care îmi pare rău este că nu s-a terminat azi”, a spus Relu Fenechiu la Înalta Curte de Casație și Justiție.


Prezent la Înalta Curte, Relu Fenechiu a declarat că așteaptă finalul procesului pentru a-și putea „desfășura cariera politică în condiții normale”.

„Cea mai importantă decizie este în ceea ce privește cariera mea, de opt ani cariera mea este afectată de acest proces, aștept de mulți ani să se termine”, a spus ministrul.

Relu Fenechiu a mai declarat că a fost „foarte mirat” când a început procesul său.

„Eu sunt acuzat de o complicitate și această complicitate trebuie demonstrată cu ceva, toate aceste povești despre care s-a vorbit în presă, produse neconforme, produse achiziționate ilegal, nu fac obiectul complicității. Dacă ar fi existat astfel de chestiuni, ar fi trebuit să existe astfel de acuzații, de evaziune fiscală, de fals”, a declarat ministrul.

Relu Fenechiu este acuzat de fapte de corupție. Potrivit procurorilor, în perioada 2002-2005, firmele în care era acționar ministrul ar fi vândut către Electrica Moldova 46 de transformatoare vechi la prețul unora noi. Prejudiciul se ridică la aproximativ 7,5 milioane de lei.

Ministrul a fost trimis în judecată în acest dosar în iunie 2012.

După audierea celor șase martori așteptați astăzi, vom vedea ce pedeapsă cer procurorii pentru Relu Fenechiu. Aceasta, în cazul în care nu se cere o amânare.

Ministrul a declarat în această dimineață că speră ca procesul „să se finalizeze la un moment dat, este spre binele nostru și al MCV-ului, până la urmă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri