RETROSPECTIVĂ 2013. Harta anticorupţiei corupte

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax-5

 

Ritmul alert s-a văzut şi în cifre - faţă de 2012, în ultimele 12 luni au fost cercetaţi de două ori mai mulţi magistraţi pentru fapte penale. Nici poliţiştii nu au scăpat de braţul lung al legii - în aproape fiecare zonă a ţării anchetatorii au descoperit adevărate reţele de infractori periculoşi.

2013 a scos la iveală numeroase verigi slabe ale sistemului judiciar. 20 de judecători şi procurori au fost inculpaţi anul acesta, faţă de 10, câţi au fost în 2012. Harta punctelor fierbinţi unde magistraţii şi poliţiştii au trecut de partea infractorilor este completată mai bine de trei sferturi.

Zonele albe marchează judeţele unde nu au fost semnalate anul acesta cazuri de corupţie.

Capitala este kilometrul zero al cazurilor de răsunet. Vârful magistraturii nu a scăpat de controverse.

Doi dintre cei 16 membrii aleşi ai CSM au fost trimişi în judecată. Cazul lui George Bălan, fost vicepreşedinte al Consiliului, a fost descris de voci din sistem drept unul care ilustrează perfect legăturile ilegale dintre justiţie şi politică. Complice i-a fost o judecătoare de la Curtea supremă.

„Îl cunosc şi pe Ponta. I-am dat telefon şi i-am spus: Victore, ştii unde mă găseşti. Dacă ai vreo problemă vizavi de sistemul judiciar, eu îţi răspund. Dar acum când eşti la putere, tu când ai nevoie de mine, mă suni, nu te mai sun eu. Pentru că eu nu mă duc să cer…eu n-o să cer funcţii, nu mă interesează, eu stau aşa de bine aici. Dar dacă ai nevoie de mine, de expertiza mea, după 25 de ani de muncă în magistratură, cu toate funcţiile posibile, mă suni”, îi spunea George Bălan judecătoarei Georgeta Barbălată, conform rechizitoriului DNA

Un alt membru al CSM judecat de foştii colegi este Adrian Neacşu. Magistratul ar fi decontat ilegal 50.000 de lei de la Consiliu, instituţie finanţată de la bugetul de stat.

Tot din vârful sistemului s-a prăbuşit şi un procuror- şef din Parchetul General. Angela Nicolae a ajuns în arest, pentru că ar fi sprijinit o puternică grupare de evaziune fiscală cu produse din carne de pui.

Trei judecătoare de la cele mai mari instanţe din Bucureşti au ajuns şi ele în arest. Viorica Dinu, Antonela Costache şi Veronica Cîrstoiu sunt acuzate că şi-au vândut deciziile pe bani grei, până la un milion de euro.

Vestul ţării, în judeţul Alba. Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate a rămas fără şef. Traian Berbeceanu a ajuns în spatele gratiilor, unde a rămas 33 de zile.

Comisarul-şef a fost acuzat de favorizarea mai multor lideri interlopi. Traian Berbeceanu spune, însă, că tot cazul său este o înscenare a procurorilor locali.

În Harghita, un procuror- şef a fost arestat pentru luare de mită. Două vaci, trei oi, doi miei şi un curcan au fost de ajuns pentru ca şefa Parchetului Gheorgheni să încline balanţa justiţiei.

Judeţul Buzău s-a remarcat cu un caz original. Un fost procuror DIICOT a jucat la păcănele 100.000 de euro, banii de flagrant ai instituţiei. A scăpat de arest, invocând o dependenţă cronică de jocurile de noroc.

În sud-vestul ţării, judeţele Olt şi Dolj au contabilizat patru cazuri de poliţişti şi procurori cercetaţi anul acesta, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

În estul ţării, s-a remarcat întoarcerea DNA în vămi. 17 vameşi de la Albiţa au fost ridicaţi de procurori, într-o acţiune comună cu anchetatorii din Republica Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri