RETROSPECTIVĂ 2015 | Magistrații care au vândut justiția

Data publicării:
geanina terceanu judecatoare agerpres 8106711-1

Geanina Terceanu, judecător respectat la Tribunalul Bucureşti, a pierdut totul, atunci când a fost de acord să primească bani de la verii Becali, Victor şi Ioan, aşa cum susţin investigatorii DNA. Pentru 220 de mii de euro, spun procurorii, judecătoarea i-a achitat pe cei doi şi pe ceilalţi inclupaţi cercetaţi în Dosarul Transferurilor.

„Am aranjat o întâlnire între Ioan Becali şi judecătoarea Geanina Terceanu, la stadionul din Ghencea, la un meci de fotbal. (...) Ioan Becali i-a întins un plic cu 10.000 euro judecătoarei, iar aceasta mi-a zis mie să îi iau eu până ieşim din stadion. Ulterior, m-am întâlnit cu aceasta prin zona Timpuri Noi (...) şi m-a întrebat dacă pot să vorbesc din nou cu familia Becali să-i dea 70.000 euro, pentru că are nevoie de bani.”

sursa: referatul procurorilor DNA

„Intermediar : Mi-e frică. S-a-ntâmplat ceva.

Judecătoare: Da'… da' ce s-a-ntâmplat? Cu ăia?

Intermediar : Mă, e vorba de BECALI.

Judecătoare: Nu mai veni acum p-aici, să scăpăm din chestia asta!

Judecătoare: Băi, nu spuneţi nimic de mine! Vai de capu' meu!”

sursa: referatul procurorilor DNA

După ce a stat în câteva zile în arest şi a fost audiată din nou ore întregi, judecătoarea a cedat. A recunoscut în faţa anchetatorilor cum a primit fiecare tranşă de bani.

Ilie Iordăchescu, avocat: „Are o fetiţă de 4 ani şi 4 luni care necesită prezenţa mamei alături de ea din toate punctele de vedere. Este o vârstă atât de mică şi atât de critică încât evident nu se poate discuta altfel.”

Tot peste 200 de mii de euro ar fi primit şi judecătorul Neculae Toader. Bărbatul era magistrat la judecătoria din Pătârlagele. A luat mita tot ca să ajute un grup de suspecţi, susţin anchetatorii.

Dosarul a fost deschis pentru retrocedări ilegale. În acelaşi caz, mai sunt cercetaţi un fost prefect de Buzău şi alte 11 persoane. Miza a fost o suprafaţă de peste cinci mii de hectare de pădure. Prejudiciul calculat de experţi, peste 20 de milioane de euro.

Pe lista magistraţilor cercetaţi de DNA este şi Dan Anton. Judecător cu experienţă la Curtea de Apel Iaşi.

Procurorii DNA îl acuză că s-ar fi lăudat în faţa unor oameni de afaceri italieni că poate interveni pentru ei pe lângă Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova. Aceiaşi anchetatori susţin că judecătorul ar fi şantajat un om de afaceri român.

„Sunteţi vinovat? Aţi făcut trafic de influenţă? Are legătură cu fostul premier al Moldovei?”

„La data de 27 februarie 2015, inculpatul Anton Dan, sprijinit de inculpata Moglan Marina, a pătruns în locuința fostului soț și, fără consimțământul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic, în scopul obținerii unor imagini care să conțină detalii din viața privată a acestuia.”

sursa: comunicatul DNA

În acelaşi dosar, mai este cercetat şi un procuror: Mihaela Juravle, acuzată de cumpărare de influenţă şi complicitate la fals.

Domnul încadrat de mascaţi era prim procuror la Parchetul din Beiuş. Îl cheamă Sabău Gligor Ioan şi ar fi primit nişte lemne de foc şi câteva mii de euro ca să ajute un infractor, susţin colegii săi de la DNA.

Uşile dubei de poliţie se deschid pentru procurorul bucureştean Ştefan Crişu. A dat cu piciorul carierei sale pentru 2000 de euro şi un telefon. De ultimă generaţie. A fost prins în flagrant delict şi a încercat să fugă atunci când i-a văzut pe investigatorii anticorupţie.

2015 rămâne, însă, în memoria magistraţilor pentru condamnarea istorică primită de Mircea Moldovan, fost judecător. Prima instanţă a decis ca el să stea 22 de ani la închisoare pentru că a intervenit în cauze de insolvenţă. Este cercetat alături de omul de afaceri Dan Adamescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri