Retrospectivă 2015 | Prejudicii de sute de milioane de euro în dosarele ANRP

Data publicării:
anrp-1

ANRP 4

Cel mai recent dosar din saga ANRP este, de departe, cel mai spectaculos. Cazul în centrul căruia este deputatul Ioan Oltean, fost lider democrat-liberal, arată că activitatea ANRP era ghidată de multe ori de interese financiare sau amoroase ale membrilor Comisiei de Despăgubiri, care împărțeau discreționar compensaţii uriașe, de zeci de milioane de euro.

Cu cât un dosar era trecut mai rapid prin procedurile birocratice, cu atât comisionul era încasat mai repede de către cei care făceau lucrurile să se mişte, spun procurorii.

Ioan Oltean era considerat protectorul politic al conducerii ANRP din 2010 - Crinuța Dumitrean, președinte ANRP, și Sergiu Diacomatu, vicepreședinte al Autorității.

La recomandarea șefului pe linie politică, Crinuța Dumitrean şi Sergiu Diacomatu ar fi reușit să îi convingă pe colegii lor să aprobe dosarul omului de afaceri Mihai Rotaru.

Mihai Rotaru a făcut o afacere de milioane, dar pe cheltuiala statului, acuză DNA. Ar fi cumpărat, la finalul lui 2009, drepturile litigioase asupra unui teren din Pitești. A plătit 750.000 de euro. Jumătate de an mai târziu, în iunie 2010, deși prețurile erau în cădere liberă, obținea de la stat aproape 25 de milioane de euro despăgubiri.

Terenul nu putea fi recuperat în natură. Numai că pământul valora cel mult cinci milioane de euro, așa că restul reprezintă paguba statului, susțin anchetatorii.

Mihai Rotaru a avut însă și alte cheltuieli. I-ar fi dat lui Ioan Oltean 600.000 de euro ca să îl ajute să treacă cât mai repede de procedurile din Comisia de Despăgubiri. Nu oricum, ci chiar sub ochii Domnului.

Reporter: V-aţi întâlnit cu domnul Rotaru în vreo biserica? În curtea bisericii de la Chitila aţi primit 600 de mii de euro?

Ioan Oltean: Nu știu unde este biserica din Chitila.

ANRP 3

Vara lui 2015 a scos la iveală că o altă despăgubire din topul celor mai mari acordate de autorități a fost achitată în condiții suspecte. Horia Simu era de data aceasta protagonist.

El obținea, în 2007, drepturile litigioase pentru un teren din Sectorul 3 al Capitalei, evaluat la momentul cu pricina la 30 de milioane de euro.

Horia Simu a plătit pentru drepturi 1,5 milioane de euro. Statul nu putea retroceda terenul în natură, aşa că omul de afaceri a cerut compensații sub formă de titluri la Fondul Proprietatea, în valoare de aproape 100 de milioane de euro.

Cele aproape 70 de milioane de euro obținute în plus de la stat față de valoarea reală a terenului i-au alimentat lui Horia Simu setea de artă. De la perchezițiile făcute în casa afaceristului, procurorii au ridicat aproape 200 de tablouri.

ANRP 2

Anul 2015 a adus decapitarea Agenției de Integritate, după ce președintele Horia Georgescu a fost reținut și arestat pentru trei dosare aprobate în 2008, când ocupa un scaun de membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Solicitările aprobate, nelegal - spun procurorii - erau făcute de Valentin Vișoiu, om de afaceri implicat în imobiliare. Comisia condusă de Ingrid Zarour, din care făcea parte și Horia Georgescu, i-a acordat în 2008 despăgubiri în valoare de 80 de milioane de euro. Rețeta aplicată: aceeaşi ca în cazul despăgubirilor încasate de Horia Simu.

Drepturi litigioase cumpărate pentru sume derizorii, raportat la valoarea sumelor primite de la stat. Gaura - peste 60 de milioane de euro, așa cum este estimată de procurori.

Sprijinul a venit de data aceasta de la vicepreședintele comisiei, fostul deputat Theodor Nicolescu, care ar fi încasat aproape 1,5 milioane de euro pentru a trece dosarul cât mai rapid prin Comisia de Despăgubiri.

ANRP 1

Primul dosar de despăgubiri a intrat în faza de judecată în 2015. Cazul în care a fost arestată fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a scos la iveală rețeta.

Terenul din centrul scandalului care a trimis-o pe Alina Bica în judecată este situat în Parcul Plumbuita. Vechiul amplasament al Fabricii de cărămidă şi de sobe de teracotă, care aparținea Familiei Sinigallia, nu a putut fi retrocedat în natură, pe motiv ca terenul a devenit parte a domeniului public al statului.

Moștenitorii nu au reușit să răzbată birocrația, așa că i-au vândut drepturile litigioase omului de afaceri Gheorghe Stelian. Bun prieten al lui Dorin Cocoș, i-a cerut acestuia ajutorul. Care l-a obținut, în urma unor discuții cu fostul vicepreședinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, așa cum cei doi au recunoscut în fața instanței.

ANRP 1

Despăgubire acordată lui Gheorghe Stelian în 2011

* Teren: 130.535 mp

* Drepturile litigioase: 1,5 milioane euro

* Valoare despăgubită: 84,78 milioane euro

* Prejudiciu: 61,7 milioane euro

ANRP 2

Despăgubire acordată lui Valentin Vişoiu în 2008

* Teren: 205.000 mp

* Drepturi litigioase: 2,7 milioane euro

* Valoare despăgubită: 105 milioane euro

* Prejudiciu: 60 milioane euro

ANRP 3

Despăgubire acordată lui Horia Simu în 2008

* Teren: 97.509 mp

* Drepturi litigioase: 1,5 milioane dolari

* Valoare despăgubită: 128,2 milioane euro

* Prejudiciu: 70 milioane euro

ANRP 4

Despăgubire acordată lui Mihai Rotaru în 2010

* Teren: 61.857 mp

* Drepturi litigioase: 750.000 euro

* Valoare despăgubită: 25 milioane euro

* Prejudiciu: 20 milioane euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri