Retrospectivă 2016 | Condamnări sonore şi eliberări înainte de termen

Data publicării:
161114_ADRIAN_SEVERIN_ICCJ_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

2016 a adus condamnări sonore, dar şi eliberări înainte de termen. Fostul europarlamentar Adrian Severin, fostul ministrul al comunicaţiilor, Gabriel Sandu, omul de afaceri Dorin Cocoş sau miliardarul Dan Adamescu sunt doar câtiva dintre cei care şi-au aflat anul acesta sentinţele definitive, care i-au trimis mulţi ani după gratii. Şi, în timp ce unii intrau la închisoare pentru fapte de corupţie, alţii ieşeau de pe porţile penitenciarului pentru bună purtare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completul de cinci judecători sporeşte pedeapsa la 3 ani închisoare, cu un an şi dispune ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de patru ani de închisoare.

Adrian Severin: „Mie imi e frica doar pentru soarta României, nu pentru închisoare. Cu o asemenea justiţie, ţara asta nu poate avea un viitor.”

Adrian Severin este primul politician român care a ajuns din fotoliile Parlamentului European, în spatele gratiilor. A fost condamnat în luna noiembrie la patru ani de închisoare cu executare după ce a cerut mită pentru promovarea unor amendamente la Bruxelles.

Adrian Severin: „Ceea ce s-a întâmplat până acum este o farsă judiciară.”

Fostul europarlamentar a susţinut, cu fiecare ocazie, că a căzut în plasa unei înscenări când, în martie 2011, a fost filmat de doi reporteri sub acoperire de la "Sunday Times" în timp ce promitea că va propune modificarea unor legi în Parlamentul European, în schimbul a 100 de mii de euro anual. În plus, a cerut 4.000 de euro pe zi, pentru orice alte documente pe care ar fi fost nevoit să le întocmească.

Fostul europarlamentar a încercat să convingă pe toată lumea că nu a cerut mită, ci a făcut lobby. Un argument care n-a avut valoare în faţa judecătorilor - magistraţii l-au condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Dosarul Microsoft | Pedepse totale de 17 ani

Gabriel Sandu: „Acesta este dosarul unui nimeni, Gabi Sandu, prin care ei vor să acopere dosarul Microsoft. Dosarul Microsoft nu sunt eu. Sunt 298 de oameni inculpaţi-suspecţi în dosarul Microsoft. Sunt 9 miniştri. De ce am fost ales eu?”

În toamna lui 2016, Curtea Supremă a dictat condamnări definitive în unul dintre cele mai mari dosare de corupţie, Microsoft. Fostul ministru al Comunicaţiilor a fost trimis în spatele gratiilor pentru trei ani. Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piatra Neamţ a primit cea mai mare pedeapsă - 6 ani - fiind singurul care nu a colaborat cu anchetatorii şi nici nu şi-a recunoscut faptele.

Gheorghe Ştefan, fost vicepreşedinte PDL: „Eu sunt frustrat pentru că adevăraţii hoți care au furat banii din Microsoft sunt liberi și au băut șampanie Cristal în Bamboo.”

După gratii a ajuns şi omul de afaceri Dumitru Nicolae.

Doi ani şi patru luni de închisoare a fost sentinţa primită de omul de afaceri Dorin Cocoş.

Magistraţii au confiscat de la cei patru condamnaţi peste 17 milioane de euro. Procesul a început primăvara lui 2015, după ce DNA a descoperit că licenţele Microsoft cumpărate de instituţii subordonate Guvernului au fost plătite la preţuri mult mai mari decât cele de pe piaţă, iar statul a pierdut în urma acestei afaceri 27 de milioane de euro.

"Mită pentru judecători"| Condamnări definitive

4 ani şi patru luni în spatele gratiilor a primit, în vara lui 2016, şi milionarul Dan Adamescu. Patronul Astra Asigurări a mituit doi judecători de la Tribunalul Bucureşti cu 20 de mii de euro. Magistraţii ar fi fost convinşi astfel să dea decizii favorabile în dosarele de insolvenţă ale unor firme controlate de Dan Adamescu.

Judecătorul Mircea Moldovan, unul dintre cei doi magistraţi care a primit mită de la Dan Adamescu, a fost condamnat la 12 ani şi două luni de închisoare, după ce, în primă instaţă, primise o pedeapsă record pentru mită - 22 de ani de închisoare.

În timp ce unii intrau în penitenciar, alţii îl părăseau pentru bună purtare.

Gheorghe Mencinicopschi, cercetător, om de încredere al lui Dan Voiculescu şi fost director al Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti a fost eliberat, după doi ani si două luni după gratii. Un sfert din condamnarea de 8 ani cu executare primită în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Acuzaţiile au fost complicitate la diminuarea valorii comerciale a institutului, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Un alt personaj cunoscut care a scăpat de închisoare înainte de termen este Ioan Becali. Tribunalul Ilfov a decis definitiv eliberarea condiţionată a fostului impresar, condamnat la sase ani şi patru luni de inchisoare în dosarul transferurilor ilegale de jucători. Giovanni Becali a executat doi ani şi şase luni din pedeapsa. Doi dintre cei opt oameni de fotbal condamnaţi în acest caz sunt încă încarceraţi - Victor Becali şi Cristian Borcea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri