RETROSPECTIVĂ. Personalități politice care au marcat anul 2013: A. Năstase, R. Fenechiu, G. Becali

Data publicării:
fenechiu RESIZED - mfax

Anul început cu eliberarea din penitenciar a fostului premier, Adrian Năstase. După ce avocaţii s-au luptat în instanţă încă din ianuarie pentru a-l elibera, momentul aşteptat de Adrian Năstase a venit abia în luna martie.

Pe 18 martie la ora 18, fostul premier ieşea pe poarta de la Jilava. A fost aşteptat de fiul său, cu care mers direct la o clinică privată, pentru un set complet de analize.

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a încercat să cumpere deciziile unor judecători de la Curtea Supremă de Justiţie. Fostul senator s-a internat chiar în ziua condamnării şi a susţinut că suferă de cancer la colon.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a făcut ineditul Justiţiei de până acum, primind sentinţa în timpul mandatului. A primit 5 ani de închisoare pentru că a vândut drept noi, transformatoare vechi.

La doar câteva ore după condamnare, Relu Fenechiu şi-a depus demisia. Decizia în cazul lui nu este definitivă.

Condamnat definitv este însă fostul ministru al agriculturii, Ioan Avram Mureşan. A primit trei ani cu executare după ce a fost găsit vinovat că l-a mituit pe fostul ministru al Finanţelor, Decebal Traian Remeş - cu caltaboşi şi palincă. Remeş s-a dus singur la poliţie, dar a fost trimis acasă, pentru că nu venise decizia de condamnare. A revenit după o oră şi a fost dus la închisoare.

Spectacolul verii l-a oferit, însă, George Becali, condamnat în timp ce era deputat în Parlamentul României. Omul de afaceri a fost ridicat de pe aeroport chiar cu o seară înainte de sentinţa finală. Procurorii îi puseseră interdicţia de a părăsi ţara într-un alt dosar.

George Becali a fost condamnat în toate cele trei dosare ale sale. A primit doi ani în dosarul schimburilor de terenuri cu Armata, trei ani în dosarul "Valiza" şi alţi trei ani, dar cu suspendare, în dosarul în care a fost acuzat că i-a sechestrat pe cei care i-au furat maşina. Momentul în care a fost ridicat din casă şi dus la închisoare a fost momentul zilei pentru televiziunile de ştiri.

Şi Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, Gheorghe Copos şi Mihai Stoica au fost condamnaţi la închisoare cu executare. În cazul lor, judecata a fost reluată după o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Plimbarea dosarului între instanţe îi ajută pe toţi cei 8 oameni de fotbal, pentru că unele din faptele de care sunt acuzaţi se vor prescrie.

Pentru Omar Hayssam însă, puşcăria din România a însemnat cea mai mare sperietoare. A fugit din ţară imediat cum a fost eliberat din arestul preventiv, în 2006. Nu ştia nimeni unde este cel care mai apoi a fost acuzat de orchestrarea răpirii celor trei jurnalişti români în Irak. A fost adus într-o dimineaţă de vară, după o operaţiune a serviciilor secrete din România. Teroristul numărul 1 al României, condamnat, la 20 de ani de închisoare îşi execută pedeapsa în penitenciarul Mărgineni, în regim de maximă siguranță. A contestat condamnarea şi susţine că este nevinovat. Sirianul mai are un dosar în curs de judecată şi alte două afalate încă în ancheta procurorilor.

De la terorism, la spionaj. Este vorba de primul dosar cu spioni după 1989. Doi foşti miniştri au fost condamnaţi la închisoare cu executare, Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, dar şi doi analişti financiari străini, consideraţi spioni economici. Procurorii i-au acuzat pe cei doi foşti demnitari că au furnizat celor doi analişti, Stamen Stancev şi Vadim Benyatov, o serie de informaţii clasificate despre privatizarea anumitor companii de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri