Sari la conținut

RETROSPECTIVE 2014 | Lista parlamentarilor şifonaţi în justiţie

Noul preşedinte al României va avea o provocare în plus: va trebui să lucreze cu un Parlament unde, dintr-un total de 580 de aleşi, mai mult de 50 au probleme cu legea. Unii sunt trimişi în judecată, alţii sunt urmăriţi penal sau au fost scoşi de sub urmărire penală, iar alţii au fost condamnaţi de instanţe. Dintre toţi parlamentarii cu imaginea şifonată în instanţă, doar doi şi-au dat demisia. Restul continuă să vină la şedinţe şi să voteze legi.


Pe câmpul din Dumbravesti, judeţul Prahova, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean, inaugurează un parc fotovoltaic construit cu fonduri europene. În vreme ce Mircea Cosma vede de treburile judeţului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl judecă pentru luare de mită şi abuz în serviciu. În acelaşi dosar este judecat, pentru trafic de inflluenţă şi fiul său, deputatul Vlad Cosma. Cei doi sunt acuzaţi că au înfiinţat o reţea infracţională care ar fi primit ilegal un milion de euro, pentru a favoriza firme locale în licitaţii publice.

Vlad Cosma este unul dintre cei 54 de parlamentari care au probleme cu legea: 11 aleşi sunt trimişi în judecată, 17 sunt urmăriţi penal, 4 dintre ei au fost scoşi de sub urmărire penală, 3 au fost condamnaţi de instanţe şi 4 au fost închişi. Aproximativ 15 parlamentari au fost trimişi în judecată sau condamnaţi pentru conflict de interese.

La 32 de ani, Vlad Cosma deţine recordul de a fi cel mai tânăr parlamentar trimis în judecată. A avut o ascensiune fulminantă. La 19 ani, imediat după terminarea liceului, Vlad Cosma devine patron. Își deschide firma de web design SC Oznet SRL. Încheie contracte cu Societatea Națională a Cărbunelui și Rafinaria Petrobrazi. La alegerile din 2008, coordonează campania electorală a tatălui său pentru şefia Consiliului Judeţean, dar şi campania lui Adrian Năstase pentru Parlament. Un an mai târziu îi face campanie şi lui Mircea Geoană, la prezidenţiale. La numai 25 de ani, în 2012, devine deputat, ales în colegiul 8 Mizil. Leafa de parlamentar o suplimentează cu sume din alte activităţi: cenzor și membru în consiliile de administrație ale unor societați comerciale.

DNA îl acuză pe Vlad Cosma de trafic de influenţă şi cere ridicarea imunităţii sale, dar colegii din Parlament resping solicitarea. În aprilie 2014, tânărul deputat a fost trimis în judecată alături de tatăl său, Mircea Cosma, de controversatul om de afaceri Răzvan Alexe și de şeful Direcției Patrimoniu a Consiliului Județean Prahova, Daniel Alixandrescu. Procurorii susţin în rechizitoriu că toţi patru ar fi încasat, în ultimii 2 ani, nu mai puţin de 1 milion de euro de la firmele care câştigau contracte preferenţiale cu statul. Din banii primiţi, 10% ar fi ajuns la partid.

Un alt parlamentar care a trecut nu o dată pragul DNA este senatorul Alexandru Mazăre, fratele mai mic al primarului de Constanța. Alexandru Mazăre este acuzat de complicitate la luare de mită și fals în declarații. Procurorii susţin că nu ar fi declarat un cont deschis în Israel, în care ar fi primit 80.000 de euro de la un off-shore. Banii ar fi fost plătiţi de omul de afaceri Avraham Morgenstern, avans dintr-o mită totală de 160 de mii de euro, destinată fratelui său, Radu Mazăre. În schimbul banilor, omul de afaceri ar fi câștigat licitația pentru construirea campusului Social Henri Coandă. Intermediarul ar fi fost omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

Anchetatorii spun că traseul banilor era următorul: în 2011, offshore-ul Larton Consultants Limited, în spatele căruia se află Avraham Morgenstern, transferă 282.000 de euro în contul firmei Melici Management, care îl are ca beneficiar pe Elan Schwartzenberg. Mai departe, Melici Management transferă primarului Radu Mazăre suma de 95.000 de euro, într-un cont din Israel. În aceeaşi zi, şi Alexandru Mazăre încasează 40.000 de euro, tot într-un cont personal deschis în Israel. Peste trei luni, aceeaşi firmă îi mai transferă încă 40.000 de euro, tot lui Alexandru Mazăre. Aceste operaţiuni financiare sunt descrise de procurori drept "onorarii".

Radu Mazăre susţine că este nevinovat şi că banii puşi în contul său de Elan Schwartzenberg au reprezentat o datorie mai veche.

La fel ca şi Vlad Cosma, Alexandru Mazăre nici nu se gândeşte să-şi dea demisia. Continuă să lucreze în Comisia pentru Egalitate de Şanse a Senatului României şi refuză orice dialog pe tema dosarului penal.

Corneliu Dobriţoiu este preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, general maior în rezervă şi fost ministru liberal al Apărării în 2012. El a fost trimis în judecată în dosarul Case pentru generali. Procurorii spun că în 2005 a cumpărat ilegal un apartament de serviciu de la Ministerul Apărării.

Pe lângă acuzaţia de fals intelectual, generalul Dobriţoiu este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice. El ar fi cerut, în 1999 ca ofiţer de stat major din cartierul NATO de la Bruxelles, o locuinţă de serviciu. Numai că ar fi omis să spună două lucruri esenţiale: cinci ani mai devreme mai primise o locuinţă de serviciu, pe care o vânduse, dar şi că fiul său vitreg, de 23 de ani, nu locuia in Bucureşti.

În total, 54 de parlamentari care au trecut pe la DNA au fost trimişi în judecată ori sunt sub vizorul ANI. Printre ei, deputaţii:

Liviu Dragnea - acuzat în dosarul privind fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Băsescu

Ion Stan - acuzat de trafic de influenţă

Marian Ghiveciu - acuzat de instigare de abuz în serviciu,

Cătălin Rădulescu - acuzat de dare de mită,

Florin Popescu - acuzat de fals în declaraţii şi conflict de interese,

Gheorghe Costin - acuzat de înşelăciune, fals în declaraţii şi fals intelectual,

şi senatorii:

Victor Mocanu - acuzat de abuz în serviciu,

Mircea Banias - acuzat de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat şi

Ovidiu Marius Isăilă - acuzat de instigare la fals în înscrisuri.

Cătălin Teodorescu - acuzat de abuz în serviciu

Printre cei urmăriţi penal se află deputaţii:

Viorel Hrebenciuc - acuzat în dosarul CNA de obţinere de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, acuzat de trafic de influenţă în scandalul interceptărilor, acuzat în Dosarul Retrocedărilor Pădurilor

Valerian Vreme - acuzat de abuz în serviciu în Dosarul Microsoft,

Adrian Simionescu - acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi complicitate la evaziune fiscală,

Titi Holban - acuzat de trafic de influenţă,

Mircea Drăghici - acuzat de folosirea influenţei funcţiei pentru a obţine bunuri sau alte foloase necuvenite,

Ioan Adam - acuzat că face parte dintr-un grup infracţional organizat care a prejudiciat retrocedat ilegal zeci de mii de hectare de pădure,

Cornel Mircea Sămărtinean - acuzat de abuz în serviciu, conflict de interese şi instigare la abuz în serviciu.

Senatorii:

Dan Şova - acuzat de abuz în serviciu şi obţinere de foloase necuvenite, acuzat de trafic de influenţă în dosarul interceptărilor,

Ilie Sârbu - acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri,

Ecaterina Andronescu - acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft,

Şerban Mihăilescu - acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani în acelaşi dosar,

Niculae Bădălău -acuzat de trafic de influenţă,

Sorin Lazăr - acuzat de abuz în serviciu

Alexandru Cordoş - acuzat de favorizare a făptuitorului.

Pe lista parlamentarilor pentru care colegii nu au fost de acord cu ridicarea imunităţii şi procurorii nu au putut începere umărirea penale se găsesc :

senatorul Varujan Vosganian - acuzat de "complot şi subminarea economiei naţionale" pentru favorizarea Interagro, firma lui Ioan Niculae,

deputaţii Daniel Chiţoiu -acuzat de abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat în dosarul ASF - Carpatica,

Laszlo Borbely - acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţia de avere şi

Victor Paul Dobre - acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Au fost deja condamnaţi:

deputaţii Miron Mitrea - doi ani de închisoare cu executare în primă instanţă, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale,

Tudor Chiuariu - în dosarul Poşta Română, la trei ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave şi

Petru Hubert - condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie.

Şi-au pierdut mandatul în urma condamnărilor

Gigi Becali, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu şi Gheorghe Coman.

Demisia şi-au dat-o doar senatorul liberal Iosif Secăşan, urmărit penal pentru dare şi luare de mită şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.