RETROSPECTIVE | 2014. Magistraţi, în dubele corupţiei

Data publicării:
stan mustata mediafax


Stan Mustaţă. Judecător la Curtea de Apel Bucureşti. A fost săltat de DNA chiar din sediul instanţei, în ziua în care trebuia să judece un termen al procesului lui Dan Voiculescu.

După audieri, a ieşit de la DNA asemenea infractorilor, în cătuse. Acuzat de luare de mită, judecătorul a fost arestat în luna aprilie. Procurorii DNA susţin că magistratul a luat mită pentru a aranja şase dosare. Într-un singur caz, 30.000 de euro. Interceptările arată că negocierile erau duse în toaleta unei case conspirative în care Stan Mustaţă se întâlnea cu complicii săi.

Anchetatorii spun că magistratul îşi alegea clienţi cu bani, dispuşi să plătească pentru libertate. Printre cei pe care ar fi vrut să îi favorizeze se numără Cristi Borcea, Mihai Stoica, dar şi Dan Voiculescu.

Acuzaţiile grave au dus la excluderea judecătorului din magistratură.

Excursiile la Moulin Rouge şi accesoriile de lux le-au trimis în judecată, în 2014, pe judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu. Magistratele de la instanţa supremă au ajuns în boxa acuzaţiilor pentru că l-ar fi ajutat pe un om de afaceri să câştige procese.

La o discuţie a fost chemat la DNA şi judecătorul Mircea Moldovan de la Tribunalul Bucureşti. În încercarea de a scăpa de mascaţi, magistratul a sărit gardul locuinţei sale şi a fugit. A ajuns în faţa anchetatorilor câteva ore mai târziu, îmbrăcat în trening.

Mircea Moldovan şi alţi trei judecători, Elena Rovenţa, Ciprian Viziru şi Ion Stanciu, au fost arestaţi pentru luare de mită. Ar fi primit mii de euro, dar şi carne, vacanţe sau haine pentru a interveni în dosare de insolvenţă. Omul de afaceri Dan Adamescu ar fi cotizat cu 20.000 de euro pentru a-şi salva una dintre companiile sortite falimentului.

În 2014, am avut parte de judecători implicaţi şi în mafia retrocedărilor de terenuri şi păduri. Cel mai răsunător este dosarul de la Braşov în care au fost arestaţi Viorel Hrebenciuc şi fiul său, Andrei, dar şi deputatul Ioan Adam. Retrocedarea ilegală a peste 40.000 de hectare de pădure s-ar fi făcut cu ajutorul direct a doi magistraţi de la Tribunalul Covasna.

Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, după ce i-ar fi dat o sentinţă favorabilă lui Gheorghe Sturdza, pretinsul moştenitor al domeniilor Ghica. În acelaşi caz, este urmărită penal şi soţia deputatului Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov.

Finalul anului a adus un adevărat cutremur în lumea justiţie. Procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv pentru abuz în serviciu într-un dosar în care colegii săi de la DNA o acuză că ar fi prejudiciat statul cu 60 de milioane de euro.

Sunt cele mai răsunătoare cazuri în care cei care ar fi trebuit să împartă dreptatea au trecut de partea infractorilor. Bilanţul anului 2014 numără 36 de judecători şi procurori anchetaţi, arestaţi sau trimişi în judecată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri