Robert Cazanciuc: Cred că Tiberiu Niţu poate colabora cu CSM, va avea sprijinul Ministerului

Data publicării:
robert cazanciuc justitie 5503704 low res 600px-1

"Ministerul Public are nevoie la conducere de un om onest cu multă experienţă cu capacitatea de a coagula în jurul lui o echipă care se împărtăşească aceleaşi valori legate de înfăptuirea justiţiei. Cred că domnul Niţu este un asemenea procuror, cred că are maturitatea de a colabora cu CSM-ul şi, cu siguranţă, va avea sprijinul Ministerului de Justiţie, şi ministerul va avea nevoie de sprijinul procurorul general pentru a-şi consolida punctele de vedere referitoare la modificarea Constituţiei cu privire consolidarea statulului de magistrat al procurorului”, a spus ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Potrivit acestuia, interviul s-a desfăşurat în condiţii colegiale, decente, care a încercat să scoată de la candidat acele abilităţi necesare pentru a fi procuror general.

Procurorii propuşi de Victor Ponta la conducerea marilor parchete susţin, începând de astăzi, interviurile în faţa Secţiei pentru procurori a CSM. Consiliul va da aviz consultativ, după care propunerile vor ajunge la şeful statului, cel care potrivit legii va face numirile definitive.

Printre cei nominalizaţi în funcţii de conducere este şi Tiberiu Niţu, respins aterior atât de CSM, cât şi de Traian Băsescu. O altă nominalizare controversată este cea a Laurei Codruța Kovesi, care a stârnit neîntelegeri la vârful puterii, dar şi în rândul procurorilor anticorupţie.

Tiberiu Niţu a fost propus de Victor Ponta pentru funcţia de procuror general al României. A fost nominalizat anul trecut şi de Mona Pivniceru pentru acelaşi post, astfel că nu este prima dată când trebuie să îşi susţină proiectul de conducere a instituţiei în faţa colegilor lui din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Secţia pentru procurori a Consiliului a dat atunci aviz negativ pentru Tiberiu Niţu, criticându-l dur.

„Din desfăşurarea interviului, s-au sesizat în privinţa candidatului un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres, irascibilitate, o scăzută capacitate de mobilizare şi adaptare la interviu, precum şi o spontaneitate redusă”, se arăta atunci în motivarea CSM.

Iar Tiberiu Niţu nu a trecut nici de Traian Băsescu. Şeful statului a şi explicat de ce.

„Eu n-am respins pe nici unul dintre cei doi procurori pentru incompetenţă, ci pentru procedură, modul în care s-a spus că e transparent şi n-a fost transparent”, spunea, în 4 aprilie, președintele.

Citiţi şi

Candidații pentru șefia Parchetului General, DNA și DIICOT vor fi audiați de CSM

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri